• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX 22-120-8 SS w małej skrzyni zamkniętej?

Reakcji
0
Witam. Kupiłem malutki samochodzik a konkretnie Citroena C2, w którym bagażnik należy do tych czysto teoretycznych ;) Oryginalne głośniki ( 4 sztuki + 2 tweetery) Grają bardzo ładnie i przyjemnie, ale mimo to brak mi tam trochę niższego basu Chciałbym to poprawić jakims subikiem. Zależy mi na jak najmniejszych gabarytach skrzyni. Nie chcę w tej chwili szukać przetwornika który sie do tego nada ze względu na brak funduszy na ten cel. Więc chciałbym zrobić na jakiś czas skrzynię z tego co mam a mam właśnie przetwornik STX 22-120-8 SS Czy potraficie w jakiś sposób mi pomóc? Zastanawiam się czy zastosować BR czy raczej mocno tłumioną skrzynię zamkniętą? Zależy mi na rozmiarach skrzyni więc chciałbym się zamknąć w 15L... Jest to możliwe? Czy może macie jakieś inne rozwiązanie pod ten głośnik?

Nie chcę w tej chwili szukać przetwornika który sie do tego nada ze względu na brak funduszy na ten cel. Więc chciałbym zrobić na jakiś czas skrzynię z tego co mam a mam właśnie przetwornik STX 22-120-8 SS

No to nic innego Tobie nie zostaje, jak zbudować największą jaką możesz obudowę zamkniętą.
W przyszłości zmienisz głośnik na nadający się do tego litrażu i tyle.

No to nic innego Tobie nie zostaje, jak zbudować największą jaką możesz obudowę zamkniętą.
W przyszłości zmienisz głośnik na nadający się do tego litrażu i tyle.
I ma to sens? Wolałbym sprzedać głośnik i kupić nowy, bo "ilość" basu z 22SS w klozecie może być mizerna.

Ostatnia edycja:
"ilość" basu z 22SCX w klozecie może być mizerna

Jest jeszcze gorzej. Kolega napisał, że ma głośnik w wersji SS - jeśli to nie błąd w opisie, to zapewne chodzi o tę starą serię z membraną w kolorze żółtym (chyba włókno szklane, o ile dobrze pamiętam). Z tamtej serii podobno jakoś tam grał tylko głośnik w rozmiarze 30cm. Nie wiem, nie miałem go, ale miałem wersje mniejsze, 27cm i właśnie 22cm i to straszne fekalia były. Do dużych objętościowo OZ, a i tak zejście miały marne i raczej buczały niż grały (zwłaszcza 27). Do tego niskoefektywne. Raczej nie warto marnować czasu na wykonanie obudowy do niego - ja sensu nie widzę :glare:

Miałem go w poprzednim aucie... też jako próba, bo nic innego pod ręką nie miałem ale tamta skrzynia to ze 25L miała i też OZ... grało ale fakt efektywność słabiutka... dlatego wiem że cudów nie będzie. Najbardziej bym chciał na 17SW +membrana ale to ciężko dostać.

---------- Post dodany 20.12.2013 o 02:04 ---------- Poprzedni post 19.12.2013 o 23:12 ----------

Aha... no i czy na ten przykład STX 8' Ten który poleca dolphin zagra ze wzmacniaczem Alpine mrv-f250 ?

Panowie no a co z tym STX 8' ? On fajnie pogra w 15L OZ ? bo jeśli polecacie takie rozwiązanie to zrobię skrzynkę 15L i do niej dam tego SS a później w przyszłości zmienię na STX 8' Tylko czy otwór montażowy mi będzie w miarę pasował?

---------- Post dodany 26.12.2013 o 01:21 ---------- Poprzedni post 24.12.2013 o 12:08 ----------

Panowie Kolejne pytanie (szkoda ze nik sie nie udziela) Czy głośnik z kina domowego nada sie do skrzyni w aucie? Konkretnie o to mi chodzi https://diyaudio.pl/i/10663/5zfu0gvr1upig4suqp0c_1387888317.jpg Bo akurat jest na forum do sprzedania.

szkoda ze nik sie nie udziela

Może dlatego że na niektóre pytania dostałeś już odpowiedź?

Panowie no a co z tym STX 8' ? On fajnie pogra w 15L OZ ?

Odpowiedź dostałeś od dolphina123.

bo jeśli polecacie takie rozwiązanie to zrobię skrzynkę 15L i do niej dam tego SS a później w przyszłości zmienię na STX 8' Tylko czy otwór montażowy mi będzie w miarę pasował?

Masz wymiary podane na stronie, a wymiary tego SS znasz ponieważ go posiadasz...

Czy głośnik z kina domowego nada sie do skrzyni w aucie? Konkretnie o to mi chodzi https://diyaudio.pl/i/10663/5zf...1387888317.jpg Bo akurat jest na forum do sprzedania.

Masz już kiepski głośnik, po co Tobie kolejny?

Powrót