• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] STX 3-way na nowych wersjach głośników by mobias

Reakcji
0
Cześć

W końcu uznałem mój pierwszy projekt DIY Audio za ukończony. Projekt ten początkowo miał być tylko modyfikacją kolumn Jamo Studio 180 na nowych głośnikach i uniwersalnych zwrotnicach. Szybko jednak mi to tutaj wyperswadowano ;) i zapadła decyzja żeby wykorzystać bieżące obudowy do zrobienia kolumn STX 3-way wg. projektu Irka. Niestety STX zastąpił głośniki użyte przez Irka nowszymi wersjami, które różniły się parametrami. Postanowiłem z pomocą forumowiczów przerobić zwrotnice pod nowsze wersje głośników. Po paru przeróbkach zwrotnicy i długich odsłuchach myślę że uzyskałem zadowalający mnie efekt.

Użyte głośniki:
- niskotonowy: W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX)
- średniotonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (GDM-14-150-SCX) - wersja "przejściowa" z piankowym zawieszeniem
- wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC (GDWK-10-200-8-PJ)

Obudowa zrobiona jest z laminowanej płyty wiórowej o grubości 18 mm. W środku 3 wzmocnienia oraz osobna komora dla średnio i wysokotonowca. Podstawa z grube sklejki i nóżki z pręta nierdzewnego. Pojemność obudowy dla GDNa wynosi ok 28 litrów, tylna ścianka wyłożona matami bitumicznymi z filcem, trochę waty poliestrowej w okolicy głośnika, tunel BR 72x160mm. Sekcja średnio-wysoka ma pojemność ok. 4 litrów i jest wypełniona w całości watą poliestrową.
Niestety jak to w pierwszej konstrukcji nie obyło się bez paru błędów (złe wymiary na stronie STX, odpryski przy frezowaniu laminowanej wiórówki).

Zwrotnica wg. projektu Irka z moimi poprawkami:

Symulacja działania zwrotnicy:

Pomiar farfield:

Pomiar impedancji:

Zdjęcia kolumn (przepraszam za słabą jakość - nie mam sprzętu i warunków ;) ):

Plany na przyszłość:
Wymiana wysokotonówki na lepszą i nowa obudowa od A do Z :)

Ostatnia edycja:
Jak to gra na basie i średnich? Z wykresu wygląda jak by z fazą były lekkie problemy.

ładnie ładnie, Twój pierwszy zestaw głośnikowy i to na pomiarach. Chwali się.
Z pomiaru impedancji widać że coś ci rezonuje na 350 i 450Hz. Impedancja między 2 a 5kHz nie wygląda za ciekawie. Chyba nie powinna rosnąc i opadać.

Ogólnie fajne słupki.... Jak to mówią tanio i dobrze. Też zmontowałem te 3way wg projektu STXa FX 200 Tam na górze jest awx. Pcx zastosowałem w tylnych efektowych i w centralnym już wg własnej konstrukcji. Ale tak jak ktoś wyżej pisał ten zestaw jest dobry tylko na początek przygody z DIY :-) Szybko odczuwa się niedosyt. Faktycznie przydałyby się trochę lepsze zdjęcia.

Drobna zmiana. W celu ukrycie niedoskonałości na front przykleiłem folię z allegro "carbon":

Przednia plyta jest wpuszczona troche do srodka, czy to jakas rameczka dolozona? generalnie podoba mi sie takie odciecie, ten karbon tez nawet nawet

Powrót