• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX a wielkość skrzyni

h6fbt4zyyzufomk7sbi9_1391290243.jpg

bedzie lepsza, ale nie wiem kiedy

w 6 litrach za wiele basu z tego nie bedzie
kompromis to ok 8 litrow
zeby to zagralo basem to potrzeba az 12l

Nie do końca rozumiem ten wykres, częstotliwość podziału to 4k Hz? 18dB/ oct ? Jeśli tak to taką zwrotnicę mogę tanio kupić (35zł) i nie wiem czy opłacałoby mi się taką robić.
Co do wzmacniacza w klasie D to mam mętlik w głowie, schematy są bardzo skomplikowane i są to schematy ideowe, musiałbym go przelać na schemat montażowy np w eagle?
http://sklep.avt.pl/wzmacniacz-klasy-d-plytka-drukowana-44763.html ten wyróżnia się dostępnością elementów i tym że płytka jest gotowa, co o nim myślicie ? Ma generator napięcia piłokształtnego więc byłby gotowy do zasilania napięciem symetrycznym ? Wiem że te pytania trochę nie tu ale nie chcę zakładać nowego wątku z trzema prostymi pytaniami. :)

Nie do końca rozumiem ten wykres, częstotliwość podziału to 4k Hz? 18dB/ oct ? Jeśli tak to taką zwrotnicę mogę tanio kupić (35zł) i nie wiem czy opłacałoby mi się taką robić.
skoro tak uwazasz to kup. tylko mi pozniej nie narzekaj ze nie gra!

widac ze masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem...

Dlaczego na oryginalnej zwrotnicy stx nie miałoby grać ? Jeśli częstotliwość podziału byłaby odpowiednia 4k Hz.

punkt podzialu moze byc taki sam dla dziesiatek zwrotnic, ale kazda bedzie brzmiala inaczej na roznych glosnikach
nie ma czegos takiego jak uniwersalna zwrotnica!
do kazdego zestawu glosnikow potrzeba dedykowanej zwrotnicy!
wiec zapomnij ze kupisz gotowa!

Temat wygasł z mojej winy ale moje prace nad głośnikiem nie!
Kupiłem już głośniki, niskotonowy to GDN-14-100-SCX a wysokotonowy STX.4.1.200.8.F.A.PC.X, testowałem różne pojemności skrzyni i znalazłem kompromis 7L zamknięta, końcówkę jaką na dniach wykonam będzie się opierała na TDA7294 w przyszłości wymienię na końcówkę klasy D, na razie boję się zabrać za bardziej skomplikowany układ. Mam już pociętą sklejkę 6mm wymiary skrzyni to 36x17x14 cm. Czy zwrotnica jaką zaproponował Paweł będzie odpowiednia dla tej konfiguracji ? :)

Powrót