• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] STX FX-200 i chinska kopia Bigantowych 3 drog

Reakcji
0
Witam,
przedstawiam moja kopie 3 drog dla ubogich ala Bigant,
kolumny grajaja juz od roku jakos nie miale czasu wczesniej ich przedstawic

Budy
calosc plyta wiorowa 19mm, przod i tyl dodatkowo mdf 22mm czyli 41mm,
boki sklejka 4mm jako wypelnienie piasek kwacowy
w srodku idntycznie jak u Biganta
wygluszenie to maty bitumiczne i wata poliestrowa
wykonczenie fornir naturalny tygrysie drzewo szerokosci okolo 11cm
olejowosk podlogowy OSMO satynowy polysk
jak ktos potrzebuje mam plik DWG z dokladnymi wymiarami
musze dodac aktualne zdjecia, kolumny maja maskownice na magnesiki neodymowe, glosniki przykrecone sa na ladne srubki ;) i stoja na kolcach

Przetworniki
wszystkie wraz ze zwrotnicami od stxa gora AWX tak jak w oryginale

jak to gra?
ladnie, dlugo zastanawialem sie czy isc w fx300 ale po odsluchach w stx wybralem fx200,
jakos mi lepiej podpasowaly, slon mi na ucho nie nadepnal ale audiofilem tez nie jestem,
kolumny graja pod poczciwa YAMAHA A-960 w pierwszej odslonie

Ostatnia edycja:
Ciut za płytkie i front za krótki... ale ogólnie OK :)
Fornir ładny ;)

Ostatnia edycja:
Chciałem napisać "za niski" ale zmieniłem na "za krótki".
Jak widzę jeden czort :p

Chodzi o odległość między górną a dolną częścią frontu a obudową, jest po prostu za duża odległość o 1-2cm, tak na oko... a przynajmniej ja tak to widzę.

dziekuje :)

front celowo troszkę mniejszy żeby optycznie zmniejszyć nieco kolumny, wydaje mi się że to nawet się jako tako udało :) no ale designerem też nie jestem ;)

znalazłem jeszcze kilka fotek osłon, fotki kiepskie no ale może coś będzie widać
głośniki przykręcone są wkrętami imbusowymi które troszkę wystają, ze sklejki 6mm wyciąłem osłonki, podfrezowałem i wkleiłem od spodu magnesy w miejscu gdzie są śruby głośników, ramki z wyciętymi otworami na głośniki pomalowałem na czarno i obiągnąłem materiałem (
osłonki są konieczne... (dzieci)

Ostatnia edycja:
Ładne wykonanie! Jedyne co bym zmienił to maskownice na dole zakończył też "kanciasto" :flapper:
Good Job!

prototyp zrobilem wlasnie z prostym dolem, wygladalo to slabo, oczywiscie wg mnie ;)
teraz lzej to wyglada i troszke depasowuje sie do bassreflexu no jakos mi to tak pasowalo poprostu

Dwg, ciągle dostępne ? Zrobił bym sobie prezencik na święta. Dodatkowo mam pytanie czy eko skóra ma wpływ na odbicie wysokotonowych czy je tłumi i potrzebne są modyfikacje zwrotki.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Powrót