• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX GDN 32/150/8 SS do BR czy CLOSED ?

Reakcji
0
Witam wszystkich !!

Posiadam głośnik STX GDN 32/150/8 analizująć jego parametry T/S waham się jaką obudowę wybrać, podstawiałem parametry do programów i teraz kompletnie nie wiem jaką obudowę wybrać, gdyż w zamkniętej i otwartej według programu głośnik nie wypada tak źle.

Myślałem o zrobieniu takich obudów
1. obudowa zamknięta około 100 l
2. obudowa BR ok. 60 l strojenie na 45 Hz

Proszę o jakieś propozycje, gdyż chciałbym aby wszystko w moim subie było OK. Nie mam aż takiego doświadczenia w projektowaniu obudów tak więc wole poradzić sie fachowców zanim zabiore sie do roboty.

Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC W WYBRANIU OBUDOWY

Tak właśnie myślałem żeby zrobić 60 litrową zamkniętą, a jakie podbicie efektywności jest dopuszczalne żeby jeszcze wszystko miało ręce i nogi i nie buczało za bardzo??

Dopuszczalne jest Qtc=1,5 a dla dobrej jakosci nie wiecej niz 1-1,2.

TO W TAKIM RAZIE ROBIĘ ZAMKNIĘTĄ 60 L, POWINNO BYĆ DOBRZE. QTC PRZY 60 L WYNOSI 1,12 I PODBICIE PRZY 60 Hz JAKIEŚ 2 dB, ALE JESZCZE BARDZO MOCNO WYTŁUMIĘ I POWINNO BYĆ GIT.

BEDZIE TO DOBRY WYBÓR ?????????

Powrót