• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX od 20 HZ ???? Czy to wogule możliwe???

• Autor wątku Autor wątku buc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

buc

Reakcji
0
witam
chce w nieodległej przyszłości zbudowac subwoofer i natrafiłem podczas symulacji na takie oto przediwne zjawisko.

pod uwagę wziełem głośniki STX GDN 27 150 sc i oto do jakich doszedłem wniosków:

gdy 2 takie głośniki w układzie isobarik i umieściłem je w budzie ok 50l , br strojone na 25Hz, to z symulacji mi wynika ze taki subwoofer bedzie przenosił od 23 Hz. A gdzy zmniejszymy obudowe do 40 l to stracimy niecale 2 Hz a zyskamy na impulsie który wyniesie max 22 ms.

a wiec pytanie co o tym myślicie???
czy warto się w to bawic, a moze czegoś podobnego już próbował???

no i po co kupowac scanny i inne hajendy jak stx ciagnie od 20Hz.
kolego symulacja czasem jest warta tyle co zeszloroczny snieg, nie patrz slepo w to co policzy winisd

Nie chcę się czepiać ale strasznie mnie to razi w oczy, chodzi mi o wyrażenie "W OGÓLE" właśnie tak to się piszę, pozdrawiam.

Dolna czestotliwosc graniczna nie jest wyznacznikiem jakosc. W dodatku zalezy bardzo silnie od ustawienia kolumny a manipulacje producentow w podawaniu dolnej czestotliwosci sa tak duze ze nie warto wogule patrzec na ten parametr.

Najpierw przeproszę za ortografię i proszę o wyrozumiałość, a także podziękuję za odpwiedzi.
Ale kolejne pytanie: Czy ktokolwiek robił już coś podobnego ( np. na innych przetfornikach) i wie w praktyce jak zachowuje się układ izobaryczny?
Potrzebne mi są wszelkie informacje na temat tego typu obudów a w szczególności jak one zachowują się w praktyce.
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie, nikt tu nie próbował osiagać 20Hz na przetwornikach za 50 zł szt bo dobrze wie, że będzie skazany na porażke ;) .Samo osiaganie 20Hz na siłe to już jest porażka.

to prawda, zrobisz subwoofer subsoniczny i pasmo bardziej akustyczne bedzie odtwarzał 'flakowato', skup się bardziej na 35-70 hz tu musi być dynamika i kontrola.

W ukladzie isobaric zmniejsza sie parametr wypadkowy Vas a wiec zmniejsza sie dwukrotnie optymalna wielkosc obudowy. Zysku efektywnosc w zasadzie nie ma mamy tylko wieksza moc bo dwie cewki glosnikow ale dwa glosniki to dwa razy drozej.

Zasymuluj sobie jeden taki glosnik w dwa razy wieszej obudowie i porownaj osiagi z isobaric-kiem.

Jeśli będzie stosunkowo duża efektywność przy 40 Hz bez siodła (osłabienia) powyżej to już będzie wspaniale.
Jeśli chcesz żeby to sięgało niżej i jeszcze pięknie grało to trzeba sięgnąć np po Peerlessa SLS-12 (P830669). Sztuka u p.Kiśla kosztuje 290 zł i to jest wspaniały głośnik. Do tego trzeba jeszcze przyczepić bardzo wydajny prądowo wzmacniacz z regulacją odcięcia i fazy i wio.

Powrót