• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub 1Hz - 30Hz +/- 4dB

pytanie tylko poco coś takiego.....

młotkiem waląd w odpowiedni materiał tez moge wygenerować dźwiek o czestotliwości 1Hz :P

ehhh ... chcialbym zauwazyc ze zarowka tez bynajmniej do swieczki podobna nie jest ...

a po co ?? eee no tego pytania to juz wogole nie rozumiem ... a po cholere robicie coraz bardziej wymysne konstrukcje subwooferow by uzyskac nizsze zejscie lepsze parametry i jakosc ??

oki wartosci rzedu pojedynczych hz sa bez sensu ale czy to zle ?? jak sie komus nie podoba moze je wyciac odpowiednim filtrem ...

Sound Wave znajdziesz mi material ktory po walnieciu mlotkiem da dzwiek 1 hz bez harmonicznych do tego bedzie mozna kontrolowac dlugosc jego trwania i barwe ??

hmm ciekawe :D no ale jak juz to zrobisz to zapraszam postukamy sobie w rytm muzyki :D

chcialbym tylko zauwazyc ze dalem to jako ciekawostke :) cena i raczkujacy charakter tej technologi raczej obecnie ja elimnuje ale warto wiedziec ze da sie wogole w taki sposob uzyskac takie efekty ...

jak kogos urazilem to bardzo przepraszam ...

wyglada jak moj stary zefir co go odpalalem w upalne dni:D ale zasilalem go 50hz i 230v

wiesz magik 1hz przy 110db to raczej go odczujesz a nie uslyszysz ponadto jaki material jest nagrywany w tak szeroki przedziale i jakie wzmacniacz to odtwarza

MarekW, wygląda na to że masz racje :D chociaż te 30Hz to juz usłyszymy... pozatym to mi do złudzenia przypomina wiatrak/wentylator ...

gdyby ktos przeczytal zasade dzialania to ... tak dziala to jak taki skomplikowany wentylator ...

pomijam czestotliwosci rzedu 1-10 hz to bezsens bo i tak ich nei uslyszymy ... choc te 100 dB i tak robi wrazenie ...

ale biorac pod uwage przedzial 16-40 hz oraz to ze nie wymaga to obudowy liczonej w setki litrow jest jak dla mnie naprawde godnym uwagi wynalazkiem ...

pokazcie mi klasyczny zestaw glosnikowy o podobnych parametrach ( i wielkości !!!) w przedziale 16-40 hz ...
do tego dorzucamy klasycznego suba od 40 hz, dobre kolumny i mamy pokryte pelne pasmo jakie slyszy czlowiek ...

naprawde jestem zdziwiony podejsciem niektorych osob ... powolujac sie na wczesniejsza swieczke i zarowke przypomina to sytuacje w ktorej ludzie wysmiewaja zarowke :
wyglada jak szklanka ...
potrzebuje pradu ...
po co ... swieczka wystarcza...
i tak nikt nie bedzie oswietlal lasu ...

ehhh dobra koniec z mojej strony ... skoro uwazacie to za bezsens to wasza sprawa mi sie podoba :]

i zeby nie bylo ze uwazam ze standardowe glosniki sa do bani ... nie nie sa i jeszcze przez dlugi czas nic lepszego nie bedzie ... ponad 40 hz zaprezentowane rozwiazanie nie ma szans zadzialac ... bezwladnosc lopatek jest zbyt duza by osiagnac wyzsze czestotliwosci, inne rozwiazania podobnie jak i to sa nadal dalekie od idealu, ba .... nie zawsze nawet osiagaja poziom marnych glosnikow, ale jak by nie patrzec sa to rozwiazania przyszlosci ... narazie i tak zapewne nikogo z nas na to nie stac ...

wg mnie aby to ocenić trzeba najpierw usłyszeć.
bo brzmienie tego musi być wyjątkowe i niepowtarzalne :)

a ja nie potrzebuje suba ktory przenosi rowno od 20 do 80Hz, poprostu.
Pewnie sluchanie tego wydawac sie moze rownie nienaturalne jak zwrotnic cyfrowych, ktore technicznie zapewniaja idealna separacje i rowne przebiegi, ale sa nienaturalnie odbierane dla sluchu ludzkiego.

To JEST interesujące.Szkoda tylko że niewiele z opisu rozumie...
Ale jakies światełko w mojej szalonej łepetynie sie zapala.Wilczek, masz może dostęp do szerszych materiałów?

zasada jest banalna i genialna.... ..wentylator taki pompuje powierze a dzieki zmiennemu nastawieniu platow wirnika moze szybko zmieniac jego kierunek. Glosnosc to nic innego jak szybkosc obrotowa.

Genialne i proste.... ...z technicznego punktu widzenia tez nie jest to problem.... ...tylko ta cena w ktorej pewnie 80% to sam pomysl.

sygnal audio steruje raczej tylko odchyleniem lopat smigla wiec przy braku sygnalu mamy slyszalny szum krecocego sie wiatraka. To tak jakby miec super wzmacniacz ktory strasznie szumi. Ale czy wtedy bedzie super wzmacniaczem?
Generacja tak nischich tonow z tego wiatraka nie wiem czy wogule cos wspolnego z dzwiekiem czy muzyka.

Trza by przetestować...ino jak...

P.S.
Gra carton,jednak,po niedzieli podesle Ci na testy.Juz boje sie dzwonić :|

100db + zagluszy ten szum,
lopatki sa bardzo oplywowe czyli bardzo maly szum
jak niema dzwieku sa ustawione pionowo wiec nieszumia bo niepompuja powietrza.
silnik napewno jest cichszy niz taki z wentyla w kompie :)

... Czyli mam rozumieć, że ten wiatrak "pompuje" powietrze zamiast głośnika..... tylko ciekawi mnie jak jest skonstruowany system sterujący kątem nachylenia łopatek...

Powrót