• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub bas-reflex a tuba z tylu?

• Autor wątku Autor wątku put
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

put

Reakcji
0
chcialem zrobic sub'a, i mam pytanko czy tube br mozna wstawis z tylu, tzn. po przeciwnej stronie glosnika i czy to ma sens???? dzieks o pzdr!!!

czytalem artykuly i dlatego sie pytam!!!!!!
po tam nie ma nic napisane, wszystkie rysunki i schematy pokazuja ze tuba powinna byc z przodu, a o tym czy moze byc z tylu nic nie ma, czy to taki problem napisac jesli juz ktos sie na tym zna??? chyba po to jest forum????

no dobra. Tuba zazwyczaj to cała obudowa. I jej wylot jest najczęściej u góry. To o co się pytasz to pewnie otwór bass-reflex. Ja nie wiem jak Ty czytaleś te artykuły, że mówisz o TUBIE :|

Tak to nazywaja spece na wolumenie!:-) no to jak moze byc za glosnikiem, (na tylnej sciance)
czy nie?????

e chodzi ci o rurke bas reflex skierowan do tylu??
moze byc ale trzeba bedzie taka kolumne odstawic od sciany bo inaczej dziwek bedzie kiepski:P

aryan napisał:
e chodzi ci o rurke bas reflex skierowan do tylu??
moze byc ale trzeba bedzie taka kolumne odstawic od sciany bo inaczej dziwek bedzie kiepski:P

tak... i to jest czesty blad konstruktorow - jesli wstawiasz TUNEL BASS-REFLEX po przeciwnej stronie od przetwornika nalezy odstawic konstrukcje 1.5 metra od sciany... oczywiscie mam na mysli sytuacje oczywista czyli takich gdzie konstrukcja stoi "tyłem" do sciany :]

OT>>WCIAZ REPREZENTUJE BIEDE ! :D

umieszczenie br z tylu obudowy i postawienie jej pod sciana (br skierowny w sciane) powoduje jeszcze wieksze podbicie basu co wcale nie musi oznaczac czegos zlego.
To nie jest zaden blad... ...czasami moze zajsc tylko sutyacja ze bas bedzie dudnil i dopiero w tym przypadku sie kombinuje z odstawianiem suba od sciany.

PS
Tylko bez przesady... ...sunb nie moze lezec na scianie :) ... ...br tez musi jakos oddychac :)

Powrót