• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SUB Black'a STX22/120/8SC

Reakcji
1
Witam

Jest to moja kolejna, a zarazem pierwsza przemyslana konstrukcja, poprzednie były poprostu do *upy :). Miało byc tanio i nienajgorzej... Odnosnie fotek są z telefonu, troche kiepska jakosc...

GŁOSNIK

Nie ma co się rozpisywać po prostu STX GDN22/120/8SC padło na niego ze względu na śmieszną cenę i pozytywne opinie na forum no i parametry też nie są najgorsze :)

OBUDOWA

Obudowa wykonana z płyty „OSB” o grubości 18mm, klejona Vikolem i skręcana wkrętami do płyt gipsowo-kartonowych. Wymiary zewnętrzne: W. 45cm Sz. 29cm G. 33cm, objętość wewnętrzna ok. 28 l obudowa posiada jedno wzmocnienie, na tylnej ściance osadzone są klocki rozpraszające. Górna i boczne ścianki wyłożone gąbką o grubości 2cm w celu wytłumienia obudowy. Obudowa jest w całości pokryta szpachlą do drewna i oklejona okleiną drewnopodobną (szczerze mówiąc wolałbym fornir no ale…)

WZMACNIACZ

Chwilowo sub jest napędzany wzmacniaczem „Diora WS504B” mam już wykonany w 30% wzmacniacz „HOLTONA” lecz praca na razie stoi w miejscu z powodu braku kasy… . Oczywiście przed wzmacniaczem jest filtr dolnoprzepustowy.

WRAŻENIA

I tu pojawia sie problem... poniewarz nie bardzo potrafie to opisac... :D hmm, brzmienie tego suba jak dla mnie jest wystarczające... bas jest miękki nie ciągnie sie i nie dudni, potrafi poruszyć ścianą... chyba tyle :)

KOSZTORYS

Głosnik 35zł + przesyłka 15zł
Płyta OSB 30zł
Terminal 4 zł
Kabel 1.5mm2 1m 4zł :-/
Bass Reflex 3zł
Okleina 20zł
Szpachla 12zł
Rura kanalizacyjna 70mm 3zł

W sumie 126zł

co tu pisac :) po prostu sub za 126zl
wady:
- okleina
- burka b-r nie podoba mi sie tak w rogu :)
- chwilowy brak wzmacniacza
Najważniejsze ze jestes zadowolony i Tobie odpowiada :) Zbuduj holtona to zobaczysz jak stx dosatnie po dupie :)

Klasyczny subik za małe pieniądze:) mi sie podoba:) chociaz wolałbym widziec br centralnie pod głośnikiem;]

nie wiem czy jest sens holtona do tego stxa :P
ale subik niczego sobie :)
nielicząc br-a proporcje wporządku :)
ja wole br-y z szerszym kołnierzem no ale co tam :)

Powiem tak subik podoba mi sie ten bass reflex w roku dodaje smaczku ale...okleina.. fornir nei wiele drozszy byl by..bardzo ladny jak za te pieniadze

Mnie to ciekawi jak wikol sie trzyma płyty osb ale to sprawdze. Konstrukcja w sumie standartowa ale nie napisałeś na ile stroisz. Klocki rozpraszające dobra rzecz na fale stojącą ale czy ich brak byłby aż tak zauważalny że mozna by powiedzieć że są niezbędne?

w subie praktycznie nie wystepuje fala stojaca............. ile razy jeszcze trzeba bedzie to powtarzac

no to ja mam chyba jakiegos lewego tego STX'a mam identycznego jak ty a moj sciana nie ruszy, jak go pociagne bardziej na volume to zaczyna szczelac nie ciekawie napedzam go stk4050

Co tu dużo pisać klasyczny sub wykonany z okleiny :/ nie podoba mi się takie ułożenie br ;/ lałbym już żeby był pod głośnikiem lub z tyłu obudowy

a mi sie własnie nie podoba centralnie pod głosnikiem, wiec jest w rogu... każdy ma swoje upodobania :)

Powrót