• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub matiego

Reakcji
0
Od niedawna zaczełem sie interesowa głośnikami i szukając na necie informacji, natknełem sie na projekt subwoofera i postanowiłem tez takie cos zrobic

Założenie
- tani i w miarę grający sub
- ma stac pod biurkiem

Przetwornik

Poniważ pierwszy raz budowałem subwoofer, nie chciałem zbyt dużo wydawac na niego kasy bo jeszcze mógłbym coś spiep.....:-) i postanowiłem kupic coś takiego EXTREME DEVIL RX802

Obudowa

Została zbudowana z płyty wiorowej 18mm. Obudowa ma 14L strojona na 40Hz. Wyszpachlowana a następnie oklejona

Wrażenia

Brzmienie tego suba jak dla mnie jest wystarczające. Sub gra w miarę dobrze i nie ma świstów. Jak na pierwszy ras jestem zadowolony.

cennik:

głośnik z przesyłką - 41zł
płyta wiorowa z pocięciem - 10zł
br - 10zł
okleina - 10zł
wygłuszenie - 5zł
wkręty i inne - free

sorki za foty ale robione były fonem

fota6img8he.jpg

fota181qz.jpg

fota190vh.jpg

fota223sc.jpg

A ja uważam, że za taką cenę jaką kupiłeś głośnik mógłbyś kupić stxa 22 miałbyś do niego parametry i pewno grał by dużo lepiej.

ten głosnik nie jest tani, a jest dość kiepski z tego co wiem..,
więc czemu go wybrałeś ?
pozatym coś liczyłeś czy tak na oko ten br 10 cm dałeś ?
Sub gra w miarę dobrze i nie ma świstów.
wg tej zasady każdy głośnik zagra dobrze jeśli damy mu odpowiednio duży br ;]
daj miniaturki, do tego daj więcej sensownych fot bo jak dla mnie ważniejszy jest
wygląd końcowy niż fota nieoklejonej budy z browarem wewnątrz ;]

jak wiecie nie znam sie na tym dobrze i wybrałem ten głośnik poniewaz wydał mi sie w miarę sensowny i pozatym ładnie wygląda. Tak liczyłem co nieco ze wzorów.

może troszke poczekaj bo widze właśnie przepaść ;]
zacznij może od monitorkow na arn 150 lub stx 18 120 6 sw i ARV 104 ;]

wylicz zwykle obudowy - nawet mozesz skopiować strojenie,litraż i tylko zmień wykończenie ew kształt i po problemie...

jak dla mnie to proporcje zjechane... a na temat przetwornika nie wypowiem sie;p

tym razem linki przerobiłem na foty gratis....
ale to ostatni raz ...
następnym razem wal thumbnailsa wprost z imageshacka :P

Dziwne wymiary skrzynki taka szeroka torszke dziwnie to wygląda, a ogólnie spoko tez zaczynałem od noname

Niepochwale tej konstrukcji... pochwale natomiast sam fakt, że sie tym interesujesz i mam nadzieje, że kolejne konstrukcje beda lepsze ;)

EXTREME DEVIL RX802 - z tego co pisza na opakowaniu tego glosnika to powinno sie zrobic skrzynie 30L ?? co o tym sadzicie ??

oleczek1988, sądze że parametry z kartona są niewiele warte ...
czy naprawde nie można kupić czegoś z parametrami ?
tym bardziej że grosze to ten głośnik nie kosztuje ...

Powrót