• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub na Dayton RSS315HF-4

Reakcji
0
Witam

Mam zamiar zbudować subwoofer na głośniku Dayton RSS315HF-4. Poczytałem trochę i znalazłem same dobre opinie na temat tych głośników.

Pracę nad obudową już ruszyły.
Wymiary obudowy: 400x450x536, zamknięta, z płyty wiórowej 18mm, front podwójny, wzmocnienia wewnętrzne i oddzielna komora na wzmacniacz.
Objętość dla głośnika to ok. 55l.

Sub ma grać w pokoju 20m2 i zastąpi Vifę Sense VS6,5W.

Wytłumienie - myślę że wata bawełniana wystarczy, wzmacniacz - panel od Irka lub Matronix.

Będzie to mój pierwszy poważny projekt DIY, więc proszę o dobre rady :mrgreen:

Pozdrawiam

o matronix zapomnij a wzmacniacz przydał by sie 450 watt taki ma robić Irek podobno

będzie problem lub wątpliwość to będą porady ;)

[ Dodano: 2009-04-15, 12:30 ]
Matronix to przecież nie jest jakiś shit, panel Irka buduj jak masz jakies pojęcie o elektronice.

El_liero napisał:
Matronix to przecież nie jest jakiś shit
No z tym się nie zawsze można zgodzić... Ostatnio sporo brzydkich opinii czytałem o Matronixie :razz: Maxi też go ma z tego co wiem i też nie jest zadowolony...

Więc pozostał panel Irka- SUB300.
Sam robić nie będę, wysłałem już zapytanie i czekam na odpowiedź.

Co do wytłumienia- wata może być czy dodatkowo ścianki wzmocnić matami bitumicznymi?

krych83 napisał:
czy dodatkowo ścianki wzmocnić matami bitumicznymi?
Widzę, że dałeś dużą ilość wzmocnień, więc mata nie jest konieczna, ale z matą, będzie już prawie hi end :grin:

KAPRINT napisał:
krych83 napisał/a
czy dodatkowo ścianki wzmocnić matami bitumicznymi?
Widzę, że dałeś dużą ilość wzmocnień, więc mata nie jest konieczna, ale z matą, będzie już prawie hi end

Czy ja wiem? W zamkniętej budzie taki głośnik musi mieć arcy sztywny domek.

Shiver masz rację ale sztywność "domku" bedzie tyczyć przedewszytkim wytrzymałości, a jeżeli skrzynka bedzie dupnie zrobiona to cisnienie bedzie bokiem uciekac, i gowno nie closed wtedy :wink: Ogolnie moża sobie pozwolić nawet na podwójne scianki w takim przypadku gdyż obudowa za duża nie bedzię, ale konstruktor zrobi jak uważa :wink:

[ Dodano: 2009-04-15, 17:20 ]
No i dopowiem jeszcze ze w CL chodzi o to zeby jak najlepiej odseparować dolną cześć glosnika od górnej czy jak kto woli przednią od tylnej :razz: Wiec grube scianki sa wskazane, ale to tylko moja opinia...

Dziękuję za odpowiedzi.
Subwoofer okleję jeszcze płytami HDF- ze szczelnością problemów powinno nie być, a i sztywność się zwiększy. Z matami będę eksperymentował już po skończeniu suba.

krych83 a jakie HDF zamierzasz użyć?? Maty APP to bzdura jeśli o nich mowisz, one redukuja tylko wstrząsy, chyba ze uzyjesz APP+FILC, ale radził bym wełne owczą nabyć, ze dwie paczki albo kupic w jusku poduszki :wink: Ogolnie poczekaj az głośnik wygrzejesz i wtedy baw sie wytłumieniem, no i pamietaj ze musisz dac chwilke jezeli wyjmiesz wytlumienia troche, ono tez musi sie ułożyc i "nabrac mocy" bo odrazu to malo co słyszalne może być :wink:

krych83 napisał:
Z matami będę eksperymentował już po skończeniu suba.
skoro robisz juz tak potezny sub, to nie zbawi Cie dolozenie i wsatwienie mat;) ja bym wstawil od razu, latwiej bedzie przy otwartym subie wszystko wykleic;)

audio-technik napisał:
Shiver masz rację ale sztywność "domku" bedzie tyczyć przedewszytkim wytrzymałości, a jeżeli skrzynka bedzie dupnie zrobiona to cisnienie bedzie bokiem uciekac, i gowno nie closed wtedy :wink: Ogolnie moża sobie pozwolić nawet na podwójne scianki w takim przypadku gdyż obudowa za duża nie bedzię, ale konstruktor zrobi jak uważa :wink:

Eeeee gdzie ci tam cisnienie bedzie bokiem uciekac :> ?

audio-technic, biorąc pod uwagę zdjęcia to akurat sztywność będzie najmniejszym problemem tej konstrukcji...a maty app w tym wypadku dodadzą tylko ekskluzywności (no i podniosą cenę), a na odsłuch w 100% nie wpłyną.

n_omyzs, bokiem bokiem :razz: Jeżeli źle sie poklei itd to bedzie nie CLOSED a WYLOSED :razz:
Shiver też uwazam ze maty app to bzdura w tym przypadku, ale jeżeli ktoś juz ma to fajnie dać bo po co maja sie kurzyć, no i ta ekstrawagancja i eksluzywność :mrgreen:

audio-technik napisał:
krych83 a jakie HDF zamierzasz użyć?? Maty APP to bzdura jeśli o nich mowisz, one redukuja tylko wstrząsy, chyba ze uzyjesz APP+FILC, ale radził bym wełne owczą nabyć, ze dwie paczki albo kupic w jusku poduszki :wink: :wink:

HDF 3mm surowa na wszystkie ścianki.

Mat jeszcze nie mam, więc je sobie odpuszczę. Poszukam za tej wełny owczej - wie ktoś gdzie można ją tanio dostać?

krych83, każdy sklep internetowy z głośnikami itd ewentualnie na allegro, no jeszcze możesz znaleźć jakieś pastwisko z owcami i ogolić jakaś, u mnie jest takie ale nie chcą sprzedawać małych ilości, to trudno. Wełna bedzie najlepsza, potem juz tylko wełna nienaturalna zostaje nieco gorsza ale też spoko, a to mowiłem poduszke kupisz mała albo ze dwie trzy rozprujesz i już...
n_omyzs racja! ale zdażyć sie nieszczelność może, jesteśmy tylko ludźmi :wink:

Shiver napisał:
a maty app w tym wypadku dodadzą tylko ekskluzywności (no i podniosą cenę), a na odsłuch w 100% nie wpłyną.
Mam w subie ścianki 5cm grubości i wzmocnienia [XXLS12closed], dałem maty tak z ciekawości i zapewniam Cię że dźwięk się bardzo zmienił, jest wrażenie jakby niżej schodził i był mniej dudniący, nic nie traci na szybkości, szczególnie da się to odczuć przy cichym słuchaniu, do takiego suba można się pobawić z matami.

funiax1 napisał:
Mam w subie ścianki 5cm grubości i wzmocnienia [XXLS12closed], dałem maty tak z ciekawości i zapewniam Cię że dźwięk się bardzo zmienił, jest wrażenie jakby niżej schodził i był mniej dudniący, nic nie traci na szybkości, szczególnie da się to odczuć przy cichym słuchaniu, do takiego suba można się pobawić z matami.

A na jakiej podstawie tak stwierdziles? Masz 2 takie suby obok siebie jeden z matami drugi bez? :roll:

Powrót