• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub na STX 27/150/8 SW+2xTDA kolejny problem

Reakcji
0
witam mam kolejny problem z moim subem na STXie 27/150/8 SW+2xTDA(pisałem już wcześńiej o nim)ale tym razem sprawa jest troche innego rodzaju mianowićie cały sub składałem i testowałem w moim pokoju około 13m^2, nie obliczałem skrzyni ponieważ nie mogłem znaleść nigdzie parametrów do starej serii i jeszcze w dodatku do SW(a do tego nie specjalnie ufam parametrą podawanym przez producenta do głośników niskiej klasy), kożystając z informacji znalezionych w sieci na temat obudów dla tej serii głośników zrobiłem skrzynię metodą prób i błędów testowałem go w 2 różnych pojemnościach i z kilkunastoma BR(rynna pcw)poświęciłem temu trochę czasu.W końcu uznałem że najlepiej gra w 60L i BR srednica 8cm i długość 15cm(ostatecznie idąc za waszymi wskazówkami zmniejszyłem jeszcze skrzynie o około 10L żeby wyeliminowac trzaski przy większych mocach)nie wiem jak się to ma do wyliczen-wg.mnie gra ok-ale tylko w moim pokoju,i tu zaczyna się dramat-to jest mój błąd że testowałem go tylko u siebie bo docelowo ma grać w pomieszczeniu około 30m^2 i kiedy wszystko wczoraj zrobiłem na gotowo okazało sie ze w tym salonie to prawie wogule nie gra tylko "furczy":[ ja wiem że to jest większe pomieszczenie i nie spodziewałem się zadnych cudów,a zwłaszcza po takim stosunkowo nie drogim przedsięwzięcu i też nie takie było założenie, ale to co się dzieje to mnie poprostu rozwaliło NIE MA PRAWIE WOGÓLE BASU jest tylko furczenie.Prubowałem jeszcze z ustawieniem i jesli ustawie go w rogu głośnikiem do ściany to jest w miarę fajnie ale prawie nie ma basu tam gdzie ma byc(tam gdzie się siedzi) a poza tym ustawienie go tam nie pasuje zabardzo od strony wizualnej tzn.mi to nie przeszkadza ale nie odemnie to zależy.Macie jakiś pomysł co zrobić?bo ja już odpadam
POZDRO

popierwsze sprawdz faze glosnika zmien poprostu + z - na wooferku

a co do furkotania to norma taki jest wlasnie stx ;)

zmieniałem juz biegunowość i nie słysze ani nie widze w pracy głośnika różnicy,a tak przy okazji jak jest z biegunowością w układzie mostkowym?Wczoraj jeszcze robiłem pare prób i już jestem bliski tego żeby zrobić nową obudowe ale jaka ona miała by byc może jkieś sugestje?Bo ja już nie mam pomysłu

[ Dodano: 2005-02-20, 17:10 ]
postarałem się i znalazłem parametry tego głośnika, winisd wyliczył 74L 27hz i br 10,20 na 36,34 co o tym sądzicie bo jakies dziwne mi sie to wydaje

Powrót