• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SUB obudowa zamknięta 33l jaki głośnik

Reakcji
0
Witam
Proszę o pomoc w dobraniu głośnika do obudowy zamkniętej poj. 33l netto.
Obudowa bardzo mocno usztywniona.
Wzmacniacz panel pana Irka 150W wersja 8OHM.
Pomieszczenie 18m2

Sub ma wspomagać monitory b&w 685. Sub ma być do muzyki stąd obudowa zamknięta.
moje typy visaton TIW 200 XS 8 OHM; Perless SLS10 lub 8 budżet do 500zł na głośnik.
Czy taka konstrukcja ma sens czy lepiej kupić jakiś gotowy sub za 700zł.

pozdrawiam i czekam na sugestie.
Michał Roczeń

Zwykle nie dobiera się głośnika pod obudowę tylko na odwrót. Tiw200 jest dobrym pomysłem aczkolwiek chyba lepszym pomysłem będzie dorobienie mu BR.

TIW200XS zagra też w OZ, z tego co wiem 25L OZ daje fajne rezultary, wg producenta "nowy TIW" ma grać w obudowach BR od 20L i obudowach OZ od 20-30L, wzmocniłbym obudowe jeszcze w srodku i ujoł te 3-5L i byłoby super dla niego. Jest on chyba najlepszym rozwiązaniem, nawet EZO pisał kiedyś ze SLS12 wypada blado przy dwóch TIWach200 :) Głośnik jest drogi ale chyba wart kasy, można szukać taniej za granicą, ale grelton ma dobre cene jak na PL :) Napisz do nich, może coś zejdą z ceny jeszcze :)
Alternatywą może być prostrzy do napędzenia XAW210, zadoli go 20L BR już, ale on ma 4Ohm dlatego napisałem prostrzy do napędzenia. Nie wiem czy wzmacniacz da sobie rade z 4R.

P.S. Rozważ jeszcze Seas CD22RN4X

Jeżeli kupisz TIW200XS to mam parametry pomierzone, dostałem od kolesia w forum który miał 4sztuki :)

Ostatnia edycja:
Wolał bym nie dawać bas reflexu. Moim ideałem są suby b&w małe zamknięte obudowy.
Obudowa będzie miała wzmocnienia podobne do Matrixa z B&W czyli o sztywność nie ma się co martwić.
To jak TIW200XS i zmniejszyć obudowę do tych 30l?
dodam tylko że nie jestem fanem głośnego słuchania.

Może mają może nie. Należy brać pod uwagę że closed ma spadek o mniejszym zboczu niż br co w efekcie przy niskim cięciu takiego suba subiektywnie da przyzwoite zejście. Aczkolwiek skuteczność będzie bardzo kiepska.

Dzięki za zainteresowanie tematem
Byłem dzisiaj w top hifi i sprawdzałem b&w 608 i yamahe 30 powiem szczerze że totalna klapa.
Stąd mam pytanie jak myślicie czy może wiecie, jaka jest szansa że taki SUB DIY na TIW 200sx zagra lepiej niż wymienione pukacze bo inaczej nazywać się ich niepowinno.

Napewno maja tylko że sub jaki pokazałeś kosztuje 4tyś i jest na głośniku 30cm.

Chodzi mi o to na jakim poziomie zagra konstrukcja diy za 1000zł z jakim pułapem cenowym produktów markowych można dokonywać porónania 2tyś? 3tyś?

No i najważniejsze Brać tego TIW200SX do zamkniętej 30L czy nie?

Jasne że brać ;) Zagra jak sub za 3k zł :) O ile dobrze to wszystko wykonasz i porządne 150W dostanie TIW ;)

A to nie jest wersja na mostkach TDA ? Jak jest na tranach to da rade :) Na TDA też da rade ale efekt basu słabszy byłby :)

150W 8R to napęd z zapasem mocy, IREK robi dobre klocki :) Nie będzie problemu z wysterowaniem tego suba :) Powiem Ci że nawet pokaże pazur i się zdziwisz :) Jaki masz pokój duży??

Pomieszczenie 18m2 ale dosyć zastawione bo jest to salonik z aneksem kuchennym.
Mam monitory B&W 685 i amplituner YAMAHA RXV1500 więc nawet teraz nie jest źle.

Moja sis ma 2xSTX22-200-4-SS i napędza to ampem 100W na kanał przy 4R w ponad 20m2 i powiem CI że jest mega :) Więc TIWa jak dobrze ustawisz też będzie mega :)

A sls10? Jest wiekszym glosnikiem, wiec zagra zapewne inaczej niz tiw200, czy lepiej?. Czy mozna porownac te dwa glosniki do siebie i czy tiw bedzie dobrym wyborem dla roczen82

Powrót