• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subbass z Hannsena 1521?

• Autor wątku Autor wątku vati
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.
Dostał mi się w ręce nie dawno estradowy bass hannsena 1521, 350 mocy max, 15", 4ohm.
Wyliczyłem że potrzebuje on 120litrów przy Qtc = 0.8
Więc, zbudowałem obudowe 50x50x50cm (zwykła kostka) z płyty wiórowej 2cm. Uszczelniłęm klejem temperaturowym, wypchałem cały tył watoliną 2cm (tyle tylko mialem). Wrzucilem głośnik, podlączyłem do starego niezniszczalnego eltrona 100u, nastawiłem na zwrotnicy 120hz, i.... Do ~30% głośności gra naprawde elegancko, ale jak sie podgłośni to, bass zanika, wszystko świszczy, całkowicie zniekształcony dźwięk jest.

W czym może być problem? Za cieńka obudowa (chodzi mi o drewno)? Wiem ze głośnik to najwięszy problem mojej konstrukcji, ale kupiłem go całkowicie nieświadomie... (Nie wiedzialem że to taki syf) a chcialbym jednak z niego wyciągnać tyle ile sie da.
Co mogę zrobić?

Prosze Was o pomoc i pozdrawiam ;)

Hm.. ale że za słaby? On u mnie wcześniej radził sobie bezproblemowo z boshmannami 170w rms połączonymi szeregowo... a Hannsen moze miec z 150 w rms maksymalnie chyba..

tak, za slaby. napedzalem lepszymi wzmakami subwoofery i niestety nadmiar mocy jest pozadany.
czy to jest dokladnie jego wina to ci nie powiem bez bezposredniego kontaktu z tym...

to że gałka volume jest w 30% maksymalnego wychylenia jeszcze nic nie znaczy.
Jeśli ma to robić jako subbas w pseudo estradzie to bym mu br dał zdecydowanie i to dość wysoko strojony - 40, może nawet 45hz lub wyżej. Najlepiej byłoby osluchać.

No tak, ale problem leży w tym że do br potrzebna jest chyba większa obudowa nie?, przynajmniej z obliczeń wyszło mi 210litrów.. ;/ dla sr.7 dł 12cm.

no bez przesady - 120 litrów dla 15 wystarczy do br...
będzie w sam raz, o ile nie za dużo ;]

no ok ;) , tylko gdzie i jaki br dać? mam narazie w domu 2 tuby 7cm średnicy i 12 cm długości..

wychodzi mi okropne podbicie przy 50 hz... ok +4,5dB będzie bardzo zniekształcony dźwiek? Przy ok 300hz nie ma podbicia... Ps. subbass ma u mnie grać do ok 100hz.

aż za nisko jak na estrade ;]
wsadzaj tam te rurki i sprawdzaj jak to gra, tyle że 2 x 7 cm może być ,a nawet napewno będzie, za mało...
Ale jako na testy starczy w zupełności :)

w tylną ścianke na dół dać? jak uważasz?

[ Dodano: 2007-11-12, 17:04 ]
zrobiłem.. Niby gra głośniej.. ale dźwięk stał sie troche płaski, jakby z plastikowej obudowy.. Co zrobić? dać więcej wygłuszenia na tylną ścianke? (Br-y odslonilem)

Powrót