• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subek na BSW-124 II

• Autor wątku Autor wątku nowy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam jako że zakupiłem nie dawno BSW-124 II i niemam co robić oprócz :

( składam kolumny na accutonach ,monobloki na diabełkach ,cd shiraki ,lampucere ,stolik granitowy)

to pomyślałem jako że nudzę się :))) to i złoże subka

Wzmacniacz będzie taki WST300TP http://www.matronix.pl/?cmd=WST300TP

obudowa na pewno solidna robie projekt to na dniach wrzucę i mam pytanie ,czy te 50 litrów jest optymalne nie blokuje mnie rozmiar suba tzn może mieć i 100 l ,ale czy warto eksperymentować w tak dużej budzie , czy bas reflex dać w wieńcu dolny żeby dmuchał w podłogę ,sub będzie stał na 6 cm kolcach czy to wystarczy ?

zarys na szybko

Skrzynka mi się podoba, jak do suba to coś nowego ale wzmacniacz to bym inny dał, od kiedy mam SUB 300 Irka to nawet nie patrzę na Matronixy, dopłać i weź lepszy głośnik jest tego wart a z tego co widzę możesz sobie na to pozwolić.

funiax1 napisał:
Skrzynka mi się podoba, jak do suba to coś nowego ale wzmacniacz to bym inny dał, od kiedy mam SUB 300 Irka to nawet nie patrzę na Matronixy, dopłać i weź lepszy głośnik jest tego wart a z tego co widzę możesz sobie na to pozwolić.

wzmacniacz kupiłem używany za 220 to juz po jabłkach :))) ten sub tylko na jakiś czas bede składał na daytonie RSS390HF-4

keisan napisał:
nowy1 napisał:
a nie przypadkiem Shigaraki?

Zamieść relacje z budowy tego klona, chętnie zobaczę co strugasz w tym kierunku.

A co do suba to zapowiada się ciekawie.

Shigaraki

przepis według petera czyli

"Odnosnie dzwieku, nie robilem zadnych modyfikacji na plytce napedu, z wyjatkiem demontazu 470uF i 220uf i zamontowaniu 47/50 BG N w miejsce drugiego, nie ruszalem nawet oscylatora.

Zasilacz sklada sie z 2 x BG STD 1000/25, LM7808 i 2 x MSR860."

w obudowie pasujące do moich monobloków na diabełkach czyli bedzie granit

bas reflex dac 10 cm ?

Szczelinowy jest fajny ale ma jedna wadę ciężko go zmodyfikować. Rzadko trafia się tak żeby wycelować od razu ze strojeniem. Z praktyki wiem że strojenie odpowiednio dobrane do pomieszczenia diametralnie zmienia dźwięk.

Warg napisał:
może szczelinowy br ? :roll:

raczej chce dac bas reflex w w dolnym wienicu

ma ktoś wymiary bo jeszcze nie mam suba a robię projekt chciałbym wiedzieć jaki jest wymiar od magnesy do górnej krawędzi kasza i wymiar magnesu bo nie mogę znaleźć tych wymiarów

Lepsza kontrola, lepszy kop, ciut lepsza wytrzymałość mocowa, ogólnie lepsza definicja basu, zejście odczuwalne takie samo.

coolombo napisał:
Lepsza kontrola, lepszy kop, ciut lepsza wytrzymałość mocowa, ogólnie lepsza definicja basu, zejście odczuwalne takie samo.

a miałes takiego suba ?

jednak kupie panel irka 300 w jak ktos by miał na sprzedaż chętnie przygarnę :)

[ Dodano: 2009-03-09, 16:40 ]
taki bedzie subek wregi frezowane na cnc

[ Dodano: 2009-03-16, 15:00 ]
odebrałem mdf z cnc

Michał K. napisał:
Jakieś postępy w budowie?

na wzmacniacz (od Irka ) czekam i jakoś nie mam natchnienia pogoda ładna ale w tym tygodniu chyba złoże budę bo mam mdf i po frezowane wręgi na cnc

[ Dodano: 2009-04-26, 21:08 ]
Głośnik sprzedany

bo przyszedł ze stanów dayton RSS390HF-4 i jako że od Irka nie mogłem doprość sie panela kupiłem hypexa DS 4.0 i bedzie sub bezkompromisowy !

Powrót