• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subik stx 27/150/8 skrzynia :/

• Autor wątku Autor wątku zineq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Hi
Posiadam głośnik taki jak w tytule i mam prblem z obudową za prgramu wyszło mi ,że b-r i 65l niejest to za dużo ?? robił juz ktoś takiego subika na tym głosniku ?? wzmak to mostek tda 7294 ma ktoś gotowy już projekt ??

Temat do skasowania...
PS. Opcja szukaj i wszystko staje sie jasne:D już nie raz to było omawiane na forum

wiem że było omawiane bo zasm go zakłądałem ale nic ciekawego sie nie dowiedziałem i licze na konkretne pomoce ;)

Jesli to nowa seria to wystarczy mu 55l bass-reflex o srednicy 100mm i dlugosci 300mm - chyba jakos tak - ale na pewno 55l spokojnie starcza...

A symulowales... wszystkie progsy podawaly ok 80l (!) wiec schodzilem coraz nizej az do 55l... pozniej zaczyna sie wszystko paskudzic...

Nie jest to czysto teoretyczne rozwazanie - ten sub istnieje i ma sie dobrze - i gra jak na STX calkiem niezle...

Wstaw sobie obie pojemnosci i rozne strojenia do np winisd lub bassbox'a i zobacz co Ci lepiej pasuje... Z wiekszej pojemnosci zawsze mozna zrobic mniejsza - odwrotnie nie bardzo ;) Jak juz pisalem - w 55l i strojeniu 31Hz z hakiem dziala OK. Ale to ma byc Twoj sub wiec Ty decyduj...

ja mam go w 45litrach i gra przyzwoicie. ale robta jak chceta, to ty masz byc zadowolony heh

Gdzie umieścić wylot tunelu

Gdzie umieścić wylot tunelu

Właśnie robię kolumny na takich STX-ach.
Mam pytanie: co będzie, gdy wylot tunelu umieszczę na górnej ściance?
Jak to będzie wpływało na akustykę pomieszczenia?

Pozdrawiam, Bocian09

odradzam robic tunel u góry,neiwiem jak z akustyka ale duzo smieci ci naleci do srodka,kurz przedewszystkim...

Tasior napisał:
odradzam robic tunel u góry,neiwiem jak z akustyka ale duzo smieci ci naleci do srodka,kurz przedewszystkim...
To trzeba zrobić pod wlotem BR taką tacke wysuwaną :]
Albo zastosować BR o srednicy większej niż rurka z odkużacza i co jakiś czas ją wsadzać do BR (ciekawe jakie by to było strojenie :)
Można też wylot owinąć pończochą.................. hihihih
Pozdro.

Mnie raczej intetresuje odpowiedź na to drugie pytanie:
Jak to będzie wpływało na akustykę pomieszczenia?

Pozdro

wydaje mi się że przy br skierowanym do ściany będzie większe podbicie basu, w innych rozwiązaniach nie powinno być wielkiej róznicy, chyba że br będzie źle policzony, wówczas ewentualne świsty powietrza będą bardzie dokuczliwe

Powrót