• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer 12" czy 15" do 60m2

Reakcji
0
Dzień dobry i cześć,

od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem zrobienia suba do swojego zestawu stereo. Przerobiłem trochę wiedzy i porad dostępnej w internecie czy tu na forum,
i najczęściej polecane głośniki to Beyma 15", i Eminence Lab 12" lub Lab 15". Sub używany będzie głównie do muzyki ale raczej jako "masaż" ciała z dobrym wykopem niż szybki i punktowy audiofilski gadżet. Metraż salonu to przeszło 60m2 i tu moje pytania:
-który głośnik polecacie,
-w jakiej obudowie go zastosować, (OZ, BR, MB)?

A ostatnią i najważniejszą zagwozdką jest wzmacniacz (panel) jaki można byłoby zastosować do takiego głośnika, już prawie zdecydowany byłem na Hypeksa ale opinie różne (raczej zniechęcające), i tak temat stanął bo nic podobnego nie mogę znaleźć. Co tu czynić dalej?

W sumie można.
We wzmaku masz wyjście pre out więc potrzeba Ci wzmacniacza z filtrem.
Końcówka estradowa wyjdzie taniej niż kupując/budując panel do suba.

Czyli dokładnie jak to zrobić? Może jakiś przykład.
Chodzi mi przykład końcówki jaką można byłoby wykorzystać.

Ostatnia edycja:
Bierz 15" głośnik do 60m2 to i tak na styk.
Ja na próbę zbudowałem suba na głośniku focal utopia 38wx i jestem pod wrażeniem jego poczynań.
Zasilam to wzm.behringera inuke1000dsp i o dziwo daje radę.
Nie patrzcie na obudowę bo to testowa😀.

no ja mam ponad 60m2 + jeszcze duże otwate wejście do korytarza od pokoi,
a w jakim metrarzu ten Twój gra?

LAB 15 + Hypex DS8.0
Buda 120L BR ;-)

Nie wiem skad te opinie o Hypex, ich UcD sa genialne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ogolnie tych paneli hypex bodajze juz nie produkuje, tak wiec - moze byc problem,

U mnie razem z aneksem kuchennym to jest po podłodze 38m2 ale mam skosy czyli kubatura mniejsza.
Ale gra zacnie w końcu focal utopia.
Buda 100l netto kawał klocka.
Będę robił jeszcze jednego suba na scan speaku 12" + membrana bierna zobaczymy co wygra☺.

Ostatnia edycja:
Jeśli rozważasz głośniki pro, to lepiej brać pod uwagę głośniki low-extended np. 15NLW9500 albo inne tego typu.
Z tej beymy, którą podałeś to wykop owszem będzie ale jak będziesz chciał wydusić niski bas, to już gorzej.

Spokojnie że ten behringer wystarczy.
Ja mam 1000dsp w mostku i daje radę.
Tylko odłączyłem wiatrak bo hałasował.
Aby odprowadzić temp.z tranzystorów przykleiłem do nich radiatory i jest ok nawet się za bardzo nie grzeją☺.

odkopie trochę temat, głośnik zamówiony lab 15, behringer 3000dsp już mam i mam pytanka
1.) co użyć do suba, kolce czy gumowe nóżki?
2.) w mostku behringera podłącze do suba speakonem dwu pinowym?

Powrót