• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer 25-30w

Reakcji
0
Witam.Jak w temacie chcę zbudować mały subwoofer około 30wat i w związku z tym mam kilka pytań.Jakiego głośnika użyć?Jaki zrobić wzmacniacz?Jaki filtr?Jakiej mocy użyć trafa?Proszę o pomoc,ponieważ będzie to moja pierwsza tego typu konstrukcja.Na wszystko oprócz obudowy chciałbym przeznaczyć max 180zł.

przemek126, podnieś tą moc do około 80W,bo 30W w basie to malutko i możesz być niezadowolony,przedewszystkim róznica kosztów jest szmieszna.Na stronie głównej masz pięknie opisaną koncówkę mocy na układzie scalonym TDA 7294.
http://www.audiomania.info/portal.php?show=33 ....a żebyś nie szukał :)
Do tego głośnik tonsila GDN 20/80/2 i masz subika.
Zachęcam do lektury opisującej działanie tego układu,jak i całą budowę.

Ty nie mów ile to ma mieć waciszków bo to mało istotne... Powiedz jaki masz budżet (ale konkretna kwota a nie przedział od 50 do 2000zł... )

przemek126 napisał:
Na wszystko oprócz obudowy

Mi chodzi o budżet na wszystko... Bo to tak jakby planować ile się wyda na samochód ale bez kół i szyb... Chyba że wszystkie materiały bedzie miał za darmo to inna sprawa :) Niech sam zainteresowany sie określi...

Wolałbym coś mniejszego bo subek ma być uzupełnieniem do chińskiej mini wieży która ma kolumienki po 5w,więc nie wiedzę sensu robić większego suba niż 30w bo zagłuszy kolumny.

subwoofer sie robi aktywny, wiec to czy zagluszy ci fronty czy nie zalezy tylko i wyalcznie od ciebie...

Powrót