• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer ALPINE SWE-1000 do samochodu problem

Reakcji
0
Witam Serdecznie

Otóż mam taki subwoofer jak w tytule. Problem leży po stronie głośnika gdyż charczy i przestaje grać.
Po rozebraniu okazuje się że jest to głośnik dwucewkowy 2x2 Ohm. NIgdzie nie mogę znaleźć takiego głośnika.
Czy można go zastąpić jakimś innym ??? Czy tylko zregenerować ???

" NIgdzie nie mogę znaleźć takiego głośnika.
Czy można go zastąpić jakimś innym ??? Czy tylko zregenerować ? ""

Kompletne masło maślane.

" NIgdzie nie mogę znaleźć takiego głośnika.
Czy można go zastąpić jakimś innym ??? Czy tylko zregenerować ? ""

Kompletne masło maślane.

Koledze chyba chodzi o to czy można włożyć jakiś inny głośnik zamiast tego ALPINE aby to działo dobrze, czy tylko w grę wchodzi regeneracja głośnika.

Wg mnie raczej ciężko będzie dobrać głośnik o takich parametrach i żeby zagrał w tej obudowie. Jeśli chcesz to reanimować to wydaje mi się że tylko regeneracja, pytanie czy ktoś się tego podejmie/ dostępność części

Kolega kornikov ma rację. Chodziło mi o to czy jest możliwość zastąpienia go innym. Koszt regeneracji to około 100zł Jak się dowiadywałem.
Z pomiaru cewek wyszło że jedna jest spalona. Po oznaczeniach na głośniku nic nie udało mi się wyszukać. Kolego Pawle kto kupi w takim stanie tego subka??
Nie mam za dużo kasy niestety a dostałem tego subka w takim stanie jak jest. A w moim samochodzie niestety fabryczne audio Nie daje żadnego basu.
Z chęcia bym kupił normalnego suba ale niestety finanse póki co nie pozwalają. Jak czas i możliwości pozwolą to mam zamiar w drzwiach wstawić 16-tki zamiast fabrycznych 13-tek. Niestety mam Volvo V40 w którym niełatwo jest wstawić w drzwi większe głośniki więc korzystam z tego co się trafi, żeby chociaż trochę basu mieć.

Kolego Pawle kto kupi w takim stanie tego subka??
ktos komu padla elektronika ;)

Nie mam za dużo kasy niestety a dostałem tego subka w takim stanie jak jest. A w moim samochodzie niestety fabryczne audio Nie daje żadnego basu.
Z chęcia bym kupił normalnego suba ale niestety finanse póki co nie pozwalają.
nie trzeba bylo tak odrazu?
zamiast szukac glosnika ktory zagra w tak malej obudowie moze lepiej zmienic obudowe?
mozesz zrobic zdjecie elektroniki ktora tam siedzi?
zobaczymy ile tam jest mocy i wtedy sie dobierze glosnik

Drogi kolego Pawle.

Nie było mnie tu trochę bo nie miałem czasu. Po dłuższym zastanowieniu i przemyśleniu stwierdziłem że się go pozbędę i wymyślę coś innego czyli tak jak Pawle doradzałeś sprzedam i kupię inny głośnik i zbuduje nową skrzynkę. Oczywiście będę potrzebował czyjejś pomocy w wyliczeniu jej i dobraniu głośnika i wzmacniacza. Mam nadzieję że jutro mi się uda i zamieszczę zdjęcia dla ciekawych co w takim subku się znajduje gdyż udało mi się go otworzyć i zrobiłem kilka fotek :)

Powrót