• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Subwoofer] budowa subwoofera (obudowa izobaryczna) PROŚBA

Reakcji
0
Witam wszystkich mam dwa głośniki Tonsil'a GDN 30/60/1 wymontowane z Altusów 140.Pomyślałem że mógłbym zbudować z nich jakiś fajny subwooferek.Słyszałem że obudowy izobaryczne to jest dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o mały rozmiar obudowy ale nie wiem jak się takie coś oblicza ściągnołem programy do tego ale nie moge ich jakos rozpracowac Mój pokój ma wymiary 3,5metra x 2,8metra x 2,45wysokości i chodzi mi oto żeby to było jak najmniejsze.Pokój jest trochę umeblowany więc przestrzeń jaką mógłbym na ten sub przeznaczyć też jest troche ograniczona.Proszę o pomoc jakiegoś fachowca a wiem że tu takich nie brakuje.

[ Dodano: 2009-04-15, 08:55 ]
PS.ja sobie to mniej wiecej wyobrażałem w wymiarach: 30cm(szer.)x50cm(wys.)x40cm(gł.) Ocencie czy to dobry pomysł.

[ Dodano: 2009-04-15, 09:00 ]
Głośniki znajdowałyby się na bokach (50x40cm) obudowa zamknięta , izobaryczna.Jeżeli to jest jeszcze za mało dla dwóch takich głośników to niestety muszę pomyślec nad czymś innym.

Zastanow sie najpierw czy oplaca Ci sie robic na 2 glosnikach majac tak maly pokoj :)

Pobierz chociaz WINISD zeby mniej wiecej zobaczyc jak bedzie sie zachowywal glosnik, w jakiej obudowie, oczywiscie obliczenia WINISD bierzemy z przymrozeniem oka :)

Napisz jeszcze pod co bys chcial to podlaczyc, jak ty to widzisz :)

Wiem pokój symboliczny :wink: ale szkoda żeby sie marnowały i kurzyły na półce.Podłączone byłoby to do wzmacniacza Technics SU-V 550.

No musisz jeszcze wziasc pod uwage taki fakt ze jezeli bedziesz chcial zeby to byl subwoofer to potrzebuje on jeszcze filtra ;)

Rownie dobrze mozesz z niego zrobic talerz obiadowy ewentualnie popielniczke ;P heheh

jezeli zalezy Ci na SUBWOOFERZE to tak jak koledzy pisza kup sobie jakis nowy glosniczek, a te sprzedaj na allegro :)

Ok dzięki Wam za info , nie pocieszyliście mnie no ale cóż takie talerze mi leżą i się marnują :grin:

ak_andrew, to ze sie marnuja nic ciebie nie kosztuje
a jak cos z nich zrobisz to i wydasz kase i sie napracujesz a efekt bedzie nie za ciekawy
lepiej je sprzedac maniakowi altusow :P

Powrót