• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer diy do 1500zł

Ten hypex ma dodatkowe wzmocnienie niskiego basu, stad takie wyniki. Bez tego zapomnij o takim zejsciu z tego glosnika. Ogolnie rozwiazanie bardzo dobre, ale musi byc ta korekcja.

Wzmacniacz możesz dowolny byle mu nie brakowało mocy, ale potrzebny jest filtr z korekcją, raven udostępnił taki projekt. Ma "niestety" tą urodę, ze jest diy, więc musiałbyś go sobie złożyć. Nie wiem czy jest na rynku coś z korekcją dostępne.

Wg tego projektu obudowa jest ze sklejki 40mm wszędzie, włącznie ze wzmocnieniami. Czy to nie jest czasem przesada?
Zrobiłbym z cieńszej sklejki tą obudowę, szczupłe wzmocnienia, a tylko front podwójny. Zaoszczędzony litraż przeznaczyłbym dla 30W4558 to tylko 100zł więcej.

Czym grubsza obudowa tym lepiej? głośnik 30w to już za dużo jak dla mnie heh na 20m2 ten 26W będzie nad wymiar i tak :-)

Przeciez to oczywiste, ze im obudowa sztywniejsza tym lepsza. Szczegolnie w przypadku obudowy zamknietej, ktora sporo tej energii marnuje.

aha ok więć przy budowie nie będę oszczędzał na materiale jedynie zmniejsze obudowe do 40l bo to jest taki minimum dla tego głośnika:)

Mam jeszcze jedno pytanie:-) jeżeli złoże suba w obudowie zamknietej 40l i okaże się zebtego niskiego basu jest zbyt mało to nie bedzie to żaden problem przebudowac suba i dołożyć od dołu membranę bierna?

Tak tylko zerkni parę postów wczęściej ze na tym głośniki gościu złożył suba zamkniętego i schodzi do 18Hz :-) tylko ze ja będę miał mniejsza obudowe :-)

Sam ci wskazałem, żebyś sie do niego zgłosił. W życiu miałem 3 subwoofery w OZ (closed). Wszystkie moim zdaniem miały taki bass audiofilski do muzyki jako tło basowe, a nie efekty do kina. Pamiętaj, że OZ ma zawsze mniejsza efektywność do b-r a zatem potrzebuje więcej wattów. Jest po prostu ciszej przy tych samych wattach w stosunku do b-r. Nie miałem membrany biernej więc się nie wypowiadam.

dlatego chcę złożyć na początek OZ i jeżeli okaże się że basu jest mało to wtedy chciał byk kupić MB a teraz nie chce tego robić bo może będę zadowolony z suba i zaoszczędze prawie 400zł :P

odświeżę temat, bo rozglądam się tak jak autor tematu...
szukam głośnika do suba który sprawdzi się w kinie, salon 20metrów...
aktualnie mam tiw 250x, lecz chce zmienić na cos mocniejszego z lepszym zejściem, budżet 1000zł, mysle nad beyma power 15
wolałbym głosnik 4ohmowy-mam wzmaka 400w/4ohm rms
a co powiecie o głosnikach car audio?(myślę o subach RE AUDIO)

Powrót