• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SUBWOOFER DIY TONSIL (MAX 1000zł)

Reakcji
0
Witam,

Chciałbym zbudować swój własny subwoofer pasywny pod końcówkę mocy T.amp TA 2400, gra aktualnie z czterema altusami 300 :)

Pomieszczenie ma 20m.

Altusy poprosiły mnie o zbudowanie kolegi, więc czemu nie :)

Rozumiem, że wystarczy obudowa i same głośniki? Zwrotnica w subwooferze raczej nie jest potrzebna?

Oto co znalazłem:

Obudowa
- http://allegro.pl/obudowa-subwoofera-bass-reflex-2x30-do-ground-zero-i6677251044.html

Głosniki
- 2x GDN 30/120/1 8Ohm

Możecie podać inne propozycje obudowy :) Zależy mi na dwóch 30cm głośnikach, najlepiej gdn 30/120/1.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Tak myślałem po pomyśle zasilania wszystkiego z jednego panela, bez odcięcia na suba i w tak małym pokoju z tyloma altusami. Albo akustyka kuleje albo po prostu ma to tylko łupać, w każdym razie poczytaj może na głównej co nie co bo obecny pomysł skończyć się może bólem głowy, spaleniem suba i czasem końcówki jednocześnie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Pokój i tak niedługo będzie zmieniany na 30m kwadratowych....

W takim razie jak ten zestaw jest do banii....

To co zaproponwałbyś do 1000zł?

Nie jestem specem od audio i to chyba widać :)

Jak ktoś ma altusy to raczej nie oczekuje niczego innego niż łupanie...jeszcze 4 sztuki w 20m2

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na forum masz zestaw z 10" stxem awx'em i jeszcze jeden projektu Borysa z mds08 na dole. To jedyne tanie kolumny z większym wooferem z naszego forum jakie przychodzą mi do głowy. Subwoofer nie powinien być potrzebny raczej...oczywiście nie będzie tyle basu co z 4 sztuk altusow i subwoofera w 20m2 ale będzie jakaś normalna jakość pozostałego pasma.

Altusy nie łupią, mają po prostu specyficzny dzwięk, który akurat bardzo lubię :)

Subwoofer jest mi potrzebny bo czasami słucham muzyki ciszej, a nisko-tonówki w altusach odzywają się mocniej dopiero przy większej mocy ;)

Jakieś propozycje?

Ogólnie opłaca się budować samemu subwoofer? Czy jest to stara czasu i lepiej kupić nowy?

Nie dobiera się głośników do obudowy a projektuje się odpowiednia obudowę do głośników .
Majac 4 dudniki co się zwią Altus 300 w 20m2 masz za mało basu i chcesz jeszcze dołożyć do tego 2 kameleony ? Tak ciężkiego przypadku to forum nie widziało od lat... Obawiam się że nawet 4 suby ci nie pomogą .

Na forum masz zestaw z 10" stxem awx'em i jeszcze jeden projektu Borysa z mds08 na dole. To jedyne tanie kolumny z większym wooferem z naszego forum jakie przychodzą mi do głowy. Subwoofer nie powinien być potrzebny raczej...oczywiście nie będzie tyle basu co z 4 sztuk altusow i subwoofera w 20m2 ale będzie jakaś normalna jakość pozostałego pasma.

Kolum mi wystarczy :biggrin: , potrzebuję wyłącznie subwoofera ;)

No i jeszcze 3drogi dla ubogich.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Potrzebujesz normalnych kolumn a nie subwoofera.

Szkoda... Chciałem tylko się spytać jaki subwoofer do 1000zł....

A z gotowców? Co do 1000zł można dobrego wyrwać?

Zależy mi tylko i wyłącznie na subwooferze....

Kolumny odpadają jak to napisałem wcześniej...

Praktycznie żaden domowy subwoofer nie dojedzie Ci efektywnością do czterech Altusów.

No dobra, czyli muszę kupić kolejną parę altusków, no nic ;P

Dzieki za odpowiedzi !

To chyba najkrótszy temat jaki miałem przyjemność prowadzić heh

Ewentualnie jak jesteś taki zdesperowany to zrób sobie Suba na tym estradowcu
https://stx.pl/w-46-1300-8-mc.html
Obudowa wedle producenta , zasil to końcówką mocy min 500w w klasie D i będziesz miał niezapomniane audio masochistyczne wrażenia .

Ostatnia edycja:
Miałem suba na estradowej 18-stce w pokoju 10m* i 20m*, zasilanego końcówką 2000W... bezsens totalny :)

Co z tego że przez chwilę jest fun, skoro na co dzień tego nie da się słuchać.

Tak jak mówi Marian, znudzi Ci się słuchanie 18 calowca. Raz na jakiś czas włączysz go głośniej i wszystko Ci poprzestawia w domu. Wiem z praktyki.

Powrót