• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer do domu ( ok 1500zł ) / Jaki przetwornik ?

Reakcji
0
Witam. jestem nowy na forum i nie wiem czy w odpowiednim dziale zamieszczam moje zapytanie, jeżeli nie to prosze o przeniesienie.

Więc do rzeczy:
Mianowicie Posiadam kolumny Tonsil Zeus a do tego końcówkę mocy T.amp 1050. Jako że baardzo lubię konkretny mięsisty bass w czarnej muzyce postanowiłem zbudować jakiś subwoofer. I tutaj mam problem. Chciałbym żeby był to sub aktywny najlepiej na 15 calowym głośniku, ale nie chce żadnych STX'ów. Miałem kilka i nie spełniły moich oczekiwań. Ludzie polecają Ravemastera ale jest on raczej w danej chwili nie do zdobycia :/

Poszperałem troszke na forach zagranicznych i na elce i wpadły mi w oko takie oto przetworniki z zagranicy:

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=295-420
lub
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=295-469
Są to niby przetworniki na subwoofer do domu, mam tylko problem czym to napedzic? Jakim wzmakiem aktywnym bo chyba musiałby być to niezły klocek przy tej mocy głośnika.

Co o tym sądzicie, może polecicie coś innego. Kwota jaką mam do wydania to około 1500zł, jeżeli bedzie warto doklepie do 2tyś.

z góry dzieki za pomoc.

Z tego co czytałem na zagranicznych forach, to RSS390HO jest lepszy od TIT400, komentarze na partsexpress też mówią same za siebie. Te 1500zł masz na przetwornik, czy na całość, razem ze wzmacniaczem? Głośnik 1200zł, obudowa jakieś 250zł zgrubnie licząc, konkretny wzmacniacz jakieś 500zł.

Jaki duży masz pokój?

Moge tyle powiedziec, ze Irkowa 300 to bedzie duzo za malo ;), stad jak ktos chce takiego potwora sobie sprawic to trzeba nawet drugie tyle dolozyc do wzmaka.

a tak w ogóle w part express cena wydaje się naprawdę atrakcyjna, 174x3=522zł, nawet po dodaniu vatu i liczmy ze 150zł przesyłka to i tak warto zamówić z part express, a nie z polinka...

Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje przesyłka takiego Daytona z PE i wyszło mi ponad 400$ za głośnik i przesyłkę :/ No chyba że można się z nimi dogadać i jakoś taniej wyślą.

To masakrycznie sobie liczą, więc opłaca się zamówić, ale tylko dużą ilość :-/

10-15 osób chętnych i można kupywać:D Tylko jaką obudowę on potrzebuje?

Zeusy i do tego sub na 15" ? Gdzie bedziesz na tym sluchal? Ile pokoj ma metrow? Tak z czystej ciekawosci, przeciez w zeusach masz 4x 12". W 15m2 mialem 2x12" i "przesiadlem" sie na cos mniejszego.

A może ten Dayton w wersji HF na końcu? 4ohm, 500wat powinno dać się napędzić jako tako jakimś panelem domowym :)

Witam po przerwie. Dzieki za tak liczne odpowiedzi teraz ja odpowiem na wasze pytanka.

1. Aktualnie jestem w pokoju 32m2 ale za okolo miesiac przesiadam się na poddasze gdzie ma on wielkość zbliżoną do 60m2
Szczerze mówiąc napraawde bass z zeusów już mi nie wystarcza, muszę go mieć naprawdę okropnie dużo bo tak lubię :) Każdy ma swoje gusta prawda ? :) Nie twierdzę oczywiście
że zeusom basu brakuje bo wielu moich znajomych których czasami u mnie gości są pod wrażeniem tego co one potrafią pod oddaniu im takiej mocy z pod tej końcówki no ale jednak dla mojej osoby to już mało :)

2. Jeśli chodzi o kase to te 1500 - 2000zł miałbym na całość, z tym że wolałbym żeby był tu sub aktywny i zastanawiam się kto mógłby wykonać takiego kloca. Jest on gotowy do kupienia ale za ponad 3000zł razem z wzmakiem aktywnym właśnie na tej stronie.

3. Co do wysyłki jak to możliwe że bedzie ona droższa niż sam głośnik ? 400$ ? Za wysyłkę z głośnikiem ? W jaki sposób to liczyłeś? Bo wydaje mi się że oni wysyłają paczki od wagi, nie raz zamawiałem na zagranicznych stronach i właśnie to liczyli w ten sposób.

Jeszcze takie pytanko bo czytałem gdzieś niedawno na forum że ktoś ma Holtona 600 i 800, czy są w ogóle takowe ? Jeżeli tak to może coś takiego by dało radę zasilić coś z tych przetworników?
Oczywiście nie upieram się w żadnym wypadku przy każdym z nich bo na tej stronie i na wielu innych jest tego od koloru do wyboru więc czekam na wasze inne propozycję ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ja Ci zaproponowałem te 2x DVC bo w taki sposób uzyskasz wiele korzyści:
1. Bass z dwóch 15" - do 60m^2 powinno być spoko
2. 350W jeden dzięki czemu można zasilić go panelem irka
a) nie potrzebujesz już wtedy do tego mocnego amp. stereo (jak np. holtony)
b) w panelu masz zwrotnicę by odciąć doły = duże pole manewru, bez dużego wkładu praktycznego w zwrotnice na podziale mid z bas (24db/O chyba, tak ? nie pamiętam dokładnie)
3. Dwa suby to nie jeden = masz KONKRETNE, aktywne doły na przyszłość do 3W, jak by Ci się znudziły te zeusy... ;)
4.Dwa suby to nie jeden = dużo lepiej z akustycznego pkt. widzenia
5. Koszta nie powinny przekroczyć budżetu ( te Daytony masz w polinku - a jak ich już nie mają to sprowadzą przy najbliższej dostawie z PE, a cena u nich dalej będzie taka sama)

I inne plusy, których teraz nie mam w głowie wymieniać

A minusy?; no jeden konkretny to taki że w tym budżecie można by zamiast dwóch tańszych głośników użyć jednego jeszcze raz droższego, który to być może zagrał by jeszcze lepiej od DVC (tylko nasuwa się pytanie - czy jeszcze raz lepiej ? skoro kosztuje jeszcze raz tyle ? analogicznie powinien, ale... )

Wybór (czy dwa czy jeden) należy do Ciebie ale MOIM zdaniem w/w zalety stosowania dwóch, deklasują (jedną) zaletę budowania jednego suba.

Bardzo dobrze piszesz, ale również jak napisałeś mam ale co do tego czy jeden konkretny nie zagrałby lepiej. Wiem że raczej nie ma głośników kompromisowych tzn że mają bardzo dobre zejście przy czym dynamika jest też wysoka tj. z tego wynika bowiem gdzie nie czytałem utwierdzali mnie w tej teori. Chciałbym uzyskać możliwie jak najniższe zejście przy czym żeby głośnik nie mulił przy szybszym basie. Poważnie wezmę pod uwagę te DVC.

Mógłbyś poprawić link bo coś mi nie trybi :/

Ok już działa

Ostatnia edycja:
Co do wysyłki jak to możliwe że bedzie ona droższa niż sam głośnik ? 400$ ? Za wysyłkę z głośnikiem ? W jaki sposób to liczyłeś?

Zwyczajnie dodałem do koszyka głośnik i doszedłem do kroku gdzie się wybiera sposób dostawy :p Chciałem potwierdzić, ale mam już RSS315HF, a większy mi nie potrzebny :D
Z pewnością ktoś u nas zamawiał z PE. Jak się taka persona ujawni, to może poleci jakiś sposób na tańszą przesyłkę.

Byłoby bardzo fajnie bo jeżeli aż tak droga wysyłka to nie ma sensu zamawiać jednego czy nawet 2 takich głośników ://

Zacząłem również zastanawiać się nad jakimiś dwoma 12'' głośnikami w osobnych budach. Aczkolwiek dalej korci mnie ta 15'' :// ;D

---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post o 22:58 ----------

Co do wzmaka aktywnego to znalazłem takie coś:
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=300-809
Sami zobaczcie, tym właśnie napędzany jest wspomniany przeze mnie gotowy subwoofer na głośnikuDayton Audio RSS390HO-4 15"

Ostatnia edycja:
Spytaj w Polinku czy ci nie sciągną z part express. Z tego co wiem można się z nimi dogadać i jak będą realizować zamówienie mogą dołożyć coś z poza ich cennika.

Gdyby nie taka droga wysyłka to zmieściłbym się w moim budżecie kupując głośnik 15'' i do tego właśnie ten wzmacniacz aktywny, wyszłoby nieco ponad 600$ a to daje 300$ w kieszeni niż miałbym kupować gotowca. Liczę tutaj już z wysyłką i zrobieniem obudowy.

Zna ktoś może jakiś inny sklep zagraniczny gdzie można by poszperać w dobrych przetwornikach ? Z tym żeby wysyłka była nieco tańsza ;D Bo 250$ za przesyłkę ekonomiczną to chyba lekka przesada ;)) To nie waży Tony ;D

---------- Post dodany o 00:23 ---------- Poprzedni post o 23:29 ----------

Co do firmy Polink to raczej nie sprowadzą mi tego głośnika po tańszej przesyłce w takiej cenie jakiej maja w PartExpres dlatego że Polink ma go w ofercie niestety za 1166zł :// PartExpres oferuje go za nieco ponad 500zł :// z tym że za przesyłkę chcą 750 zł co jest nieporozumieniem ://

Tak mi jeszcze przyszło do głowy, może skopiuj "SPUD'a":

http://s670.photobucket.com/albums/vv68/geitmans/spud/
http://i216.photobucket.com/albums/cc41/mynym/Speaker Designs/TH-SPUD.jpg
http://i216.photobucket.com/albums/cc41/mynym/Speaker Designs/CouchSubHatchPanelConcept_0001.jpg

Skuteczność dla najniższych pasm osiągniesz zbliżoną (jak nie lepszą) niż z dwóch Daytonów, max spl będzie uzależniony od użytych przetworników (a dokładniej Xmax, oryginalne B&C mają dość skromny), no chyba że 110db przy 18hz zadowala Cie w 100% :) Jest to najlepszy rodzaj obudowy do osiągania wysokiego Spl'u przy niskich pasmach, bass reflex może się schować :)

Powrót