• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer - Ford Focus MK2

Reakcji
100
Witam. Mam pytanie. Czy jest sens wydawania około 300-400zł na subwoofer + wzmacniacz (używane) do tego auta (hatchback)? Czy lepiej sobie darować za takie pieniądze? Mam oryg radio (ford 6000 cd) + oryg głośniki, całość jak na serie w miarę gra, czasem po prostu brakuje basu ;)

*DIY oczywiście biorę pod uwagę ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
MDS 08 po ile można w miarę dobrego "wyrwać" ? :) Obudowa bardzo fajna, jedynie problem w tym, że miało się zmieścić wszystko do maks 400zł, ewentualnie 500zł. A sam wzmacniacz pewnie (chyba, że się mylę) to z 100zł, głośnik 200-300zł a tu obudowa 300zł :) No, ale z drugiej strony lepiej dozbierać i mieć dobrą obudowę, która nie będzie latać po bagażniku.

Odnośnie redukcji - chodzi z 8" na 10" ?

Głośnik, obudowa jest. A jakiś tańszy wzmacniacz/dobry?

Obudowa do MDS08 będzie ok, czy trzeba coś zmieniać, bawić się z wytłumieniem?

Ostatnia edycja:
Na razie się rozglądam jakby to wyglądało cenowo i czy warto się "bawić" w subwoofer (komplet tj obudowa w nadkole, głośnik, wzmacniacz) do 400-500zł

Więc liczę 200zł MDS, 300zł Obudowa, a jakiś w miarę wzmacniacz?

Ten MDS w obudowie zamkniętej zagra na podobnym poziomie co BR?

Zdania są podzielone ,jednym w closed pasuje ,innym w br.Osobiście posiadam takiego It 08 w br i nie narzekam.Co do wzmaka pisz pw.Pozdro.

Jak coś miał bym skrzynkę br dla mds08 i wzmaka axtona który bardzo ładnie by współpracował z głośnikiem;) Do tego trzeba też dokupić kable zasilające o czym wszyscy tu zapomnieli;P Też mam jak coś jakiś kabelek, oprawkę itp;)

To proszę o cennik na pw :)

Do tamtej skrzyni co ploter podesłał co by można ciekawego wrzucić?

Ostatnia edycja:
Po pierwsze. Na Twoim miejscu sporo zaoszczędziłbym na obudowie. Wtedy więcej zostałoby na resztę. To nie jest jakaś skomplikowana obudowa z żywicy z wieloma kształtami. Spójrz na foto, metr w ręce i do auta na pomiary. Taką obudowę jesteś w stanie z wiórówki+obicie zrobić sam za ok 100zł. Myślę, że warto.
Po drugie. MDS w closecie się marnuje, taki głośnik do plumkania. Wolałbym w to miejsce jakiegoś Excursiona lub RE 10" w obudowie zamkniętej.

Tak więc licząc na oko: obudowa 100zł, głośnik 10" (RE, Excursion, JL Audio) 350zł (nówka), wzmacniacz 150zł (używka), kabelki ok 100zł.
Tak więc widzisz, że te 500-600zł byś musiał wydać, aby to miało ręce i nogi. Ja byn na Twoim miejscu kupił głośnik 10" (mając do dyspozycji ok 17 litrów). Dla RE 8" w closecie będzie to zbyt dużo, a 10" da ci trochę więcej fun'u. Poza tym różnica w cenie między 8", a 10" nie jest wielka.
Czasem warto odczekać i trochę dozbierać pieniędzy, ale kupić coś dobrego za pierwszym razem.

Powrót