• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer jako uzupełnienie ER18RNX + 29TAF/W. Dobór przetwornika

Reakcji
1
Witam

Jakiś czas temu popełniłem takie oto kolumny:

ER18RNX + 29TAF/W

I teraz zastanawiam się nad jakimś subwooferem jako uzupełnienie głównie do muzyki i czasem jakiś film obejrzeć.

Założenia:
Głośnik : ok 350zł
pokój: ok 22m2

Wstępnie pomyślałem o STX AWX 10" w obudowie jak polecają 45L@30Hz

Ale wolałbym o jakieś wypowiedzi z waszej strony.

Ogólnie kolumny radzą Sobie naprawdę dobrze, nie wiem czy subwoofer jest w ogóle potrzebny, ale chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie wiec chciałbym go zrobić.

Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi.

Masz wzmacniacz żeby zasilić tego STX-a ?
To jest 8 ohm o dość niskiej sprawności .

Jeszcze chodzi mi po głowie sprzedaż kolumn i budowa czegoś nowego. Ale to wszystko jest rozwojowe...

szukam czegoś do muzyki i czasem naprawdę czasem do kina.

Także żeby było zejście ale żeby nie był to też typowy zamulacz

Bardzo mnie ciekawi ten głośnik w tych 45L@30Hz, może ktoś ma coś podobnego albo słuchał i mógłby się wypowiedzieć

ten glosnik gra bardzo nisko, ale i potrafi dobrze "kopnac"
tylko ze brzmienie ma jak typowy glosnik o duzym x-max wiec mozna miec wrazenie ze jest nieco wolniejszy

ten glosnik wg mnie ma 2 minusy
1 - kosz - ciezko to dobrze przykrecic
2 - impedancja i zapotrzebowanie na moc. moje 50w ze wzmacniacza domowego ledwo go rozruszalo :p

Powrót