• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na SPH-165.

Reakcji
0
Witam mam dwa głośniki jak w temacie i chcę zrobić z nich suba.Konstrukcja jak by to nie grało musi być na tych głośnikach.Sub ma służyć do filmów i gier.Możecie coś polecić jaką najlepiej obudowę i resztę.Parametry głośnika są tu:
http://www.rockonpro.pl/monacor-sph-165

Na dwie sztuki to tak 40 litrów 35-40hz.
Choć i tak bym je sprzedał i kupił coś typowo "subowego" :)

Szkoda mi je sprzedawać i tak nie mam kasy na nic innego,ma to być budżetowa konstrukcja.Obudowa zamknięta czy bas refleks?

Bass reflex lub to co zaproponował Pogromca. W zamkniętej przy takim Qts efektywność będzie mizerna.

B-R będzie śmigać.
według książki Vance Dickason przetworniki z Qts 0.2 - 0.5 się nadają, a według parametru EBP>100. Tutaj mamy EBP=146 więc BR :)

chyba ze ten wzmacniacz ma stopień mocy wyjściowej z filtrem aktywnym dla suba. A jak nie to budowa pasywnej zwrotnicy nieopłacalna i nie robi się tak na ogół. Wtedy musisz kupić aktywny panel.

Wzmacniacz to zwykła Unitra i nie ma takich wynalazków.Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc złożę tą skrzynię i będę zbierał na panel.

---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

Jeszcze jedno czy jak zastosuję taki filtr i podłączę do mojego PW3015 to zda egzamin?

Nie zda, twój wzmacniacz jest za słaby - 2x15W przy 8 ohmach, taka cewka w filtrze pasywnym też pochłonie sporo efektywności i całość po prostu nie będzie grała. Jakimś wyjściem jest dorobienie aktywnego filtra dolnoprzepustowego, jednak sądzę że będziesz miał z tym problem, sądząc po pytaniach jakie zdajesz.

Jeżeli połączysz głośniki w subwooferze równolegle, uzyskasz wypadkową 4ohm, a więc potrzebny Ci będzie panel o mocy w okolicach 100W przy 4 ohm.

Byłem a w zasadzie jestem nadal posiadaczem tego wzmacniacza, więc wiem czego można po nim spodziewać.
Nie jest to dobry wzmacniacz a szumofon, owszem, w miarę solidny prądowo, ale nie nadaje się kompletnie do napędu subwoofera.

Chodzi po około 50zł, plus to co chcesz wydać na filtr czyli 30zł, jest już 80zł a za ok 100-120zł można zapolować i kupić panel mocy jakiej potrzebujesz, z wbudowanymi filtrami.

Owszem, możesz zrobić też ten filtr i myśleć że gra dobrze, ale szkoda tylko że dobre głośniki się marnują nie wykorzystane ;)

Wzmacniacz mam i go nie sprzedaje bo się nie opłaca.Chodzi o to ,że aktualnie mogę tylko kupić ten filtr i chcę ,żeby to jakoś grało ,w późniejszej przyszłości kupię panel.

Myślę, że nie obrobione krawędzie i brudne płyty nie mają wielkiego znaczenia jeśli chodzi o dźwięk.

Powrót