• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na Tang Band W5-1138smf

Reakcji
0
Witam! Zamierzam zrobić subwoofer samochodowy i po części do słuchania w domu. Chcę aby był stosunkowo mały i miał dobrą jakość w stosunku do ceny. Na tym forum wielokrotnie polecaliście ten woofer. Jaką obudowę do niego zrobić i gdzie w polsce można go teraz kupić. Zasilać go będę wzmacniaczem do subwoofera na tda1556q myślę że akurat. Proszę o szybką odpowiedź pozdrawiam :)

Jeżeli chcesz mieć dobrą jakość dźwięku w samochodzie przy stosunkowo dobrej mocy to bez przetwornicy się nie obejdzie.. Możesz zmostkować kilka wzmaków na 12V, może coś w d class? Tylko przy takim rozwiązaniu leci jakość..

Dziękuję za szybką odpowiedź! Co do wzmacniacza to zastosuje inny nie ma problemu. Tylko czy ten głośnik się nadaje i gdzie go mogę kupić ?

W opisie głośnika jest o tym wzmianka nawet liczyłem w WiniSD 40hz koło 9L BR. Może o budowa typu T-Line ? I czy do niego tda1562q by się sprawdził ?

Ostatnia edycja:
A jeszcze pytanie bo posiadam akurat głośnik Dayton Audio ND105-4 z tego linku https://www.youtube.com/watch?v=7N825lEOk7w i jaką obudowę byście polecali ??
mialem ten glosnik
mimo malego rozmiaru potrzebuje sporej obudowy
5-6 litrow to kompletne minimum!

I czy do niego tda1562q by się sprawdził ?
odpusc ten wzmacniacz!
za cene tej kosci kupisz uzywany gotowy samochodowy wzmacniacz o wiekszej mocy!

tang banda kupisz w polinku
ale wg mnie to bez sensu
za niewiele wiecej kupisz dobre 8" ktore zagra w takiej samej obudowie, a basu bedzie wiecej

Rozumiem kości tda 1562 nie użyje. Wiem ze 5-6 l to minimum dla tego głośnika. Winisd wyliczył mi dla niego obudowę około 9L dla 41hz. Myśle czy nie lepsza by była do niego obudowa T-line ?? Co i tym sadzisz ? Bo akurat mam ten głośnik daytona wiedz jego bym pierw przetestował. I jaki wzmacniacz w takim razie byś polecił za cenę tej kości ?

Ostatnia edycja:
Rozumiem a co ty sadzisz o tym głośniku ? W samochodzie dopełni doły ?? Obudowę wole z br szczelinowym bo okrągły to dł około 35cm.

Ostatnia edycja:
a szczelina niby bedzie ktorsza?

do samochodu 10cm?
bez sensu
jako ciekawostke mozna sprawdzic. do codziennego sluchania nieporozumienie

na tych glosnikach bym zrobil 2 drozne kolumny do komputera a nie suba do auta :p

Rozumiem. Dam sobie z nim spokój, wiec zajmę sie Tang Band-em. Kosztuje 190zl z przesyłka. Chyba ze polecicie cos do 200zl i Max średnica 6,5" z racji małego miejsca w bagażniku. Prosze podawać propozycje.

Powaznie nie zmiescisz 8" w 8-10 litrowej obudowie?
Koszt podobny a efekt znacznie lepszy

w domu nie testowalem
ale nie jest to klasyczna pompka samochodowa wiec powinien sobie dac rade
tylko pytanie czy zagra odpowiednio nisko w domu...

no ale efektywnosc bardzo niska :/

To po co taka propozycja skoro napisałem ze chce słuchać w domu jak i w samochodzie ? Prosze was o propozycje cenowa w granicach 200zl MAX :)

Powrót