• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer na Tonsil GDN 25/40/8

• Autor wątku Autor wątku Tycu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam

Mam głośnik Tonsil GDN 25/40/8 i zastanawiałem się co z nim zrobić. Wpadlem na pomysł żeby zrobić subwoofer do pokoju 25 m3. Będzie głównie używany do filmów, i muzyki z DVDAudio. Jestem początkującym "budowniczym" kolumn i subwooferów i potrzebuję pomocy! Jeśli ktoś z Was próbowal kiedyś robić subwoofer z takim głośnikiem to proszę o rady.

Z wlasnego doświadczenia wiem, że skrzynia poniżej 40 litrów raczej mi się nie opłaci. Nie wiem, czy zrobiś z br czy bez, w sumie ten głośnik ma nienajgorszą charakterystykę, więc zastanawialem się nad skrzynią zamkniętą (bo i mniej roboty;-)) Niemniej jestem otwarty na propozycje. POMOŻECIE????

Wszystko oka. Ale moim zdaniem pomysliles miejscowy na taki post :) Lepiej przenies do Akustyki :)

przeniosłem...
sub do kina to nie najlepsze zastosowanie dla tego głośnika mowiąc bardzo delikatnie ;]
i to jeszcze do 25mkw ...

Nie rozumiem czemu przenieśliście ten temat tutaj ale ok ;-)

Wiem, że sub do tak malego pokoju nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale zalega mi ten głośnik, a sprzedawać szkoda. Poza tym może za niedługo będę miał większy pokoik i wtedy będzie jak znalazł ;-)

Chyba że ktoś ma jakąś ciekawą propozycję cenową ;-)

Nie rozumiem czemu przenieśliście ten temat tutaj ale ok ;-)
w dziale konstrukcje umieszcza się konstrukcje - logiczne ?

aha, jak już piszesz o pomieszczeniu to podaj mkw, a nie sześcienne...
to może mylić ...

Chyba że ktoś ma jakąś ciekawą propozycję cenową ;-)
napisz jaką kwotą dysponujesz na głośnik, wzmacniacz itp, do czego
ma służyć sub itp...
ogólnie podstawowe pytania...

<hahaha>
ja uwazam ze ten glosnik jest>raczej< zamały zeby zagrac porzadnie w takim pokoju :)

Sorry za wprowadzenie wszystkich w bład, oczywiście chodzi o metry kwadratowe ;-)

A na 25 m2 to ten głośnik chyba wystarczy...

Jak już będę na etapie skłądania tego suba - dawać tam jakiś filtr czy to olać?

ok, a w jakiej cenie szaleją takie filtry?? Bo nie chcę w to wsadzać majątku, ale jak już robić to w miarę dobrze. I jaki filtr - na jakich parametrach? Nie chcę żby mi to dudniało, tylko żeby w chwili kiedy będzie potrzebny bas pojawił się miękki basik (mam te same głośniki w Altusach, i tam jest całkiem soczysty basik, ale to nie to co subik;-))

najpierw powiedz czym chcesz to zasilać ...
ale co by to nie było to w 25mkw rewelwcji nie będzie ...
o filtrach pasywnych (na cewkach itp) lepiej zapomnij.
Powiedz ile możesz w to kasy włożyć.

witam!
rowniez mam ten glosnik ale wiaze sie z nim pewna niescislosc: moj glosnik ma oznaczenie GDN 25/40/1 8Ohm. trzecia cyfra oznacza wykonanie (tak przynajmniej podaja na stronie). na stronie tonsila podaja tylko parametry do modelu GDN 25/40/3 8Ohm (do mojego niestety nie ma). jak sadzicie czy moge uzyc parametrow tego drugiego glosnika? czy to bedzie mialo wplyw na symulacje? czy ktos wczesniej sie spotkal z tego typu problemem?
Pozdrawiam

Zeby Subwofer dobrze grał musi byc Wzmacniacz do niego :]
Głosnik 150zł około / Wzmacniacz 300zł wzwyż
NO i bedzie DObry Subwofer w granichac 500 zł :D

tez planowalem suba na tym glosniku ale z symulacji wynika ze aby uzyskac f3 na poziomie 40Hz trzeba go wpakowac w minimum 80l (oczywiscie BR)
hmmmm.... troche duzo. chyba nie chce taiej kobyly

80l dla 10' tonsila to gruba przesada...
oprócz symulowania na ślepo też trzeba trochę myśleć :)
taka buda da tyle żę spadnie drastycznie wytrzymałość mocowa ,
z basu, dość szybkiego zrobi się seria buknięć wypruwających na podłogę membrane głośnika...
ten głośnik nie został stworzony do tego ...

tyle to ja sam wiem. nie zarzucaj mi braku myslenia bo weryfikuje wyniki symulacji. nie kazdy ma "takie doswiadczenie" w projektowaniu zestawow jak ty. ty sam i inni uzytkownicy proponujecie symulacje w winisd a teraz sie ich czepiasz. zdaje sobie sprawe ze te wyniki nalezy traktowac pogladowo ale wyniki te nie wziely sie z d....y tylko z "madrych wzorkow" ktore kiedys wymyslili madrzy ludzie. przygotowanie teoretyczne mam jak sadze dosc niezle (4 rok akustyki). brakuje mi jednak wiedzy praktycznej dlatego zwracam sie o pomoc :)

[ Dodano: 2006-02-27, 21:53 ]
a skoro nie zostal do tego stworzony to napisz do czego zostal stworzony. jesli wsadze go w np. 40l to charakterystyke mocowa bedzie mial powiedzmy na przyzwoitym poziomie ale subem to juz tego nie nazwiesz :)

misiekw, OMG jak Ty się rzucasz ...
chodzilo mi o to że ślepe patrzenie w symulacje jest bez sensu...
wg mnie wogóle symulacje nadają się najlepiej do obliczania wymiarów br :)
"takie doswiadczenie" w projektowaniu zestawow jak ty
miło mi że mnie doceniasz ;)
ale wyniki te nie wziely sie z d....y tylko z "madrych wzorkow" ktore kiedys wymyslili madrzy ludzie.
skoro tak to zasumuluj np stxa 18sw, lub 27 300 o bsw nie wspomne :)
ciekawe co Ci wtedy symulacje powiedzą :)
pozatym oprócz symulowania głośnika trzeba sobie zdawać sprawę do czego dany głośnik stworzony jest...
a tonsile 25 bynajmniej do suba się nie nadają ...

Powrót