• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer - obudowa do gotowego panelu+głosnik

Reakcji
0
Witam.
Jeśli coś źle zrobiłem to z góry przepraszam, pierwszy raz, wiadomo jak jest...

Cała zabawa jest taka, że nie mogę znaleźć w miarę taniego (do 500zł) aktywnego suba o rozmiarach nie przekraczających sz.30cm/dł.40cm/wys.70cm którego mógłbym podłączyć do Sharp XL-HF201 na złącze RCA o czułości 200mV (najlepiej jeszcze koloru czarnego).

Dlatego pomyślałem na takim panelem TONSIL SUBBAS 100Ak ( http://allegro.pl/show_item.php?item=2610682289 ). I podłączyć pod to jakiś głośnik STX'a np. W.STX.10.2.150.8.F.S.MC ( http://www.stx.pl/w-stx-10-2-150-8-f-s-mc.html ). Generalnie zależy mi na uzupełnieniu niskich tonów podczas słuchania popu czy jazzu, nie zależy mi na łupaniu.

Wrzuciłem wszystko do WinISD razem z rozmiarami obudowy i tunelem BR i mam dziwne wrażenie, że coś zrobiłem źle.
Mógłby ktoś mi poradzić co najlepiej zrobić lub poprawić?

Załączniki

• SUB.jpg
    SUB.jpg
    100.7 KB · Wyświetleń: 0
Wrzuciłem wszystko do WinISD razem z rozmiarami obudowy i tunelem BR i mam dziwne wrażenie, że coś zrobiłem źle. Mógłby ktoś mi poradzić co najlepiej zrobić lub poprawić?

Bo ten głośnik nie specjalnie nadaje się do obudowy bass-reflex. Producent rekomenduje zamkniętą 40l.

Hmm... czyli lepiej jakby obudowa była zamknięta. W sumie to w każdym momencie można wywiercić BR i zmienić wygłuszenie.

A jaki inny głośnik tak do 100zł by pasował najlepiej do obudowy max. 80L?
Fajnie by było jakby to był głośnik STX'a, ale nie musi.

Generalnie zależy mi na uzupełnieniu niskich tonów podczas słuchania popu czy jazzu, nie zależy mi na łupaniu.

To w takim razie po co ci obudowa BR?
Zbuduj clozeta tak jak zaleca stx bas bedzie dynamiczniejszy ale z mniejszym zejsciem i efektywnoscia.

Powrót