Witam! Postawiłem sobie nowy cel na najbliższy czas, mianowicie zbudować subwoofer, który miałby uzupełnić w bass monitory odsłuchowe KRK rp5g2. Monitory te mają membranę 5" oraz moc 75 w bi-ampie z tego co pamiętam, tzn. że jest osobny wzmacniacz na woofer i osobny na wysokotonowy. Od subwoofera nie oczekuje jakiś super mocy, czy wielkiej membrany. Chciałbym aby membrana mieściła się w zakresie 20-25 cm, gdyż w moim pokoju większa się nie sprawdza (miałem subwoofer samochodowy, który wylądował w końcu w samochodzie
efektem jego grania było to, że w pokoju był średni bas, natomiast u siostry i w innych częściach mieszkania był potężniejszy i trzęsło się wszystko
). Chciałbym aby bass był dość soczysty, schodził w miarę nisko, gdyż pracuje głównie nad muzyką czarną (hip hop, r'n'b), ale poza tym słucham różnej muzyki i lubię sobie czasem posłuchać głośniej, więc fajnie by było aby też dawał trochę "pary"
Budżet na razie myślę, że można zacząć od ok 100 zł na sam głośnik. Ciekawi mnie oferta tesli, tylko nie jestem przekonany co do wytrzymałości ich wyrobów. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam