• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer WLM DUO - jaki głośnik ?

Nie na temat...
Paweł?
3.jpg

img3498ts.jpg

img0685ct.jpg

:)

ale u mnie jest JBL 1200 GTi ;)
sub gotowy tylko czeka na terminale... a te maja byc dzisiaj ;)

a czy ktos wspominal o poczcie?
ja nie czekam na plastiki tylko na nierdzewna blache od kolegi :p

A na AS podobno słuchaliście tego suba? Jak to gra?

---------- Post dodany o 13:08 ---------- Poprzedni post o 13:07 ----------

I na pewno Paweł nie jest to ten głośnik bo ten WLM ma wypukłość na magnesie a delta jest płaska.

a ja mam kappe 15 ktora nie wyglada jak ta na zdjeciach :p
no i z tego co pamietam to WLM chyba zamawia tez modyfikowane glosniki

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 13:14 ----------

Nie na temat...

a nie mowilem ;)

Wg mnie równiez jest to Kappa Pro 12A.

Co ciekawe na początku sub WLM'a był konstrukcja zamkniętą, a z czasem został dołozony tunrl BR.

Zblizonymi konstrukcyjnie subwooferami są Zu Method i Mini Method. Method ma głośniki z membranami od Bety 15a, nie wiem natomiast czy jest to akurat Beta. Mini Method ma Eminence Legend BP102.

Widać wyraźnie, że producenci wybierali możliwie niskie FS wśród estradowych głośników danej średnicy. Przy silnym magnesie można dodatkowo obniżyć FS przez dociążenie membrany.

Największym minusem jest dla mnie to, że obudowa zamknieta potrzebuje dużo EQ w okolicach 20-30hz, a niemozliwe jest TANIO kupić taki wzmacniacz subwoofera (nie musi być to panel).

Ja osobiście zamiast BR lub OZ próbował będę obudowy stratnej.

Największym minusem jest dla mnie to, że obudowa zamknieta potrzebuje dużo EQ w okolicach 20-30hz, a niemozliwe jest TANIO kupić taki wzmacniacz subwoofera (nie musi być to panel).
Kupić nie zrobić tak spokojnie idzie sie zmiescic w 500-600zł z koncówka irka 450wat...

Kondrax, czyżby rss265 już Ci się znudził? ;) Coś w tym jest, tez mam ten głośnik i również urzekł mnie DUO WLMa na AS, z tym, że ich sub jest pasywny i sprzedają do tego oddzielnie potężny wzmacniacz i cała gamę filtrów. To jest dość droga impreza nawet w DIY.

No właśnie nie aż tak strasznie droga. Głośnik najlepiej 1x18", panel min. 300W i do tego EQ. EQ znalazłem takie: dsp1124p

Cenę takiego rozwiązania podbije jedynie to nieszczęsne EQ. Poza tym raczej standard.

to moze lepiej zamiast kupowac ten glosnik i poprawiac go eq
kupic glosnik ktoremu wystarczy sam panel
typowo subowy

Powrót