• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer

Reakcji
0
Witam :D
Na początku prosiłbym o nie hejtowanie mnie za (dla was może banalne) pytania, gdyż jestem zielony w tym temacie i z informacji na forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania... Byłbym bardzo wdzieczny gdyby ktoś prostym językiem krótko wytłumaczył mi co i jak, czy mam racje, czy dobrze myśle, i co wyjdzie z tego co zamierzam zrobić. Planuje zrobić subwoofer który miałby byc podłączony do wieży na której jest napisane 40W , są do niej podłączone 2 głośniki 25W, jest to jakiś tani model LG... Posiadam stara kolumne z której planuje wziac głosnik do stworzenia subwoofera (powiedzcie mi czy sie nada). Na kolumnie jest napisane "UNITRA TONSIL, Moc znamionowa 50W, moc muzyczna 70W, 8 Ohm. Planuje zrobic drewniany sześcian o krawędzi np 40 cm (jeśli inna to napiszcie), z tunelem bass reflex gdzies z boku... Jak już pisałem jestem kompletnie zielony w temacie elektroniki i nie rozumiem tego słownictwa na forum, co powinienem kupic, zrobic, zmienić, żeby ten subwoofer mógł być podłączony do wpomnianej wieży i poprawnie działać?? Prosze o odpowiedz jak najprostszym językiem, nie znam sie na wzmaciaczach itp, piszcie najprościej jak sie da, z góry dzięki ! :D

Ostatnia edycja:
Witaj na forum.

Moja rada na dzis - kup gotowy subwoofer aktywny z wejsciami wysokopoziomowymi i ciesz sie basem.
Po tym mozesz zaczac spokojnie czytac na temat audio na naszym forum. Znajdziesz tutaj wszystko co potrzebne do wlasnej budowy kolumn glosnikowych. Jednak na nauke trzeba czasu i jakis podstaw teoretycznych, ktorych Ty nie masz zadnych.

Poza tym, zamiesciles post w zlym dziale. Tutaj przedstawiamy temat z juz rozpoczetej budowy, a nie zamiaru.

Żeby co kol wiek ruszyć w temacie podaj info.
1. Dokładnie co to za model wieży LG .... ?
2. Dokładnie co to za model kolumny starej z której chcesz wziąć dany głośnik (co to za głośnik)

Jak już pisałem jestem kompletnie zielony w temacie elektroniki
Więc licz się z tym że będziesz musiał kupić gotowy "panel do subwoofera" (prawdopodobnie z wejściem wysokopoziomowym) który to przykręcisz do jednej ze ścianek obudowy subwoofera. Mimo to będziesz miał styczność z elektroniką korzystającą z wysokich napięć z sieci domowej 230V co może mieć wpływ na twoje zdrowie i/lub życie. Jeśli nie wiesz jak postępować w tym środowisku to należy odradzić Ci zabawy samemu...
Wtedy pozostaje Ci kupić gotowy subwoofer (prawdopodobnie z wejściem wysokopoziomowym)

Nie na temat...
EDIT: PM, ślicznie ! :)

Ostatnia edycja:
Jeszcze kolega mógłby podać model wieży, może ma wyjście na subwoofer.
/ ir0nhide mnie ubiegł /

To raczej niskobudżetowy, zwykły stary model: LM-M1140D, dzięki za odpowiedzi :D ! Ten panel do subwoofera..? moglibyscie mi wytłumaczyć pokrótce co to jest, jaki najlepiej kupić i co on daje?

kup gotowca,

panel na czyms lepszym niż tda to 300zł np irka 150W
+200zl glosnik
+duzo czasu
+materiały i narzędzia
+dojazd po mdf
to jest rozsądne minimum

Dobra dzięki i sorry za zaśmiecanie forum takim tematem xD ale tak btw skoro juz tu jestem to chce nabyć szybko troche podstawowej wiedzy.. jesli podłączam tę kolumnę 70 W do wieży na której jest napisane 40 W to czym to grozi i czy ta kolumna gra prawidłowo? I pełną mocą? I w co musze zainwestować zeby podłączyc do takiej wieży np subwoofer 300 W?

nic nie musisz inwestować, możesz podłączyć dowolny subwoofer do czego tylko chcesz, ma mieć wejście wysokopoziomowe

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem po co tak kombinujesz. Kamil wkleił Ci całe mnóstwo wyników, a Ty wyszukujesz skrzynie samochodowe z takim samym wzmacniaczem.

Pasywny to głośnik w skrzyni, jak chcesz takie coś podłączyć do wieży?
Aktywny ma wbudowany wzmacniacz, filtry itp

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Nikt nie poprosił o zdjęcie z tyłu wieży, można się zdziwić ale nawet stare wierze miały Pre outa na suba ;)

No tak ale większość jednak jest bez wysokopoziomowych co zawęża pole poszukiwań ;)
Zauwazyłem że w większości droższe konstrukcje mają dopiero wysokopoziomowe ( nie jest to jednak regułą ;))

Powrót