• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SubwooferDIY do stereo klasy REL T7/T9i

Reakcji
0
Witam,
Chciałbym doposażyć mój zestaw ( wzmacniacz Yamaha DSP-A1 , tuner Yamaha TX-680 , kolumny Dali Ikon 6) w subwoofer , który miałby wspomóc głównie w stereo. Czy można zbudować, ewentualnie kupić już gotowy Sub diy w cenie ok 1500-2000zł , który zagara na poziomie np REL T7/T9i ? Mam w tej chwili sub Magnat , który pozostał mi po KD ale niestety nie jestem zadowolony.

Poszukaj lepszy wzmacniacz . Taki na trafie tradycyjnym/toroidalnym.
Te wzmacniacze z zasilaczami impulsowymi lubią się szybko kończyć.
Niestety kondensatory w nich szybko wysychają.

Potwierdzasz moje obawy co do impulsowych przetwornic, też się właśnie tego obawiam, ale jednak klasa D w subie to jest petarda.

Tyle że nie ma w Polsce specjalnej alternatywy, Hypex wycofał cala serie DS, panele miniDSP tez sa na SMPSie, Irek paneli nie robi, a AB elektronika to lata świetlne za tym Monacorem w kwestii jakości.

@gucio. spokojnie pociągnie tego Laba, tylko skąd weźmiesz ten głośnik w rozsądnej cenie?
Jak się przetwornica zepsuje to kupisz np: http://connexelectronic.com/product_info.php/products_id/129?osCsid=0hq3298t4jj79tk79r9tqd3oe0 i wciąż daleko do ceny Hypexa DS4.0.

Ostatnia edycja:
Zawsze zasilacz tradycyjny będzie bez awaryjny od Impulsowego,Ciężej go uszkodzić.Jest prosty w Budowie.
Ma niestety wadę-Ciężar lecz czy to istotne w subwooferze wydaje mi się że nie.

Tyle że nie ma w Polsce specjalnej alternatywy, Hypex wycofał cala serie DS, panele miniDSP tez sa na SMPSie, Irek paneli nie robi, a AB elektronika to lata świetlne za tym Monacorem w kwestii jakości.

@gucio. spokojnie pociągnie tego Laba, tylko skąd weźmiesz ten głośnik w rozsądnej cenie?
Jak się przetwornica zepsuje to kupisz np: http://connexelectronic.com/product_info.php/products_id/129?osCsid=0hq3298t4jj79tk79r9tqd3oe0 i wciąż daleko do ceny Hypexa DS4.0.

Mam go już, leży i czeka w pudełku :)

Alternatywą jest PA400 od ABelektronika - 499zł i tu mam zagwozdkę który wybrać

Dołóż do tego Monacora moim zdaniem - miałem go, kontrola XLS10 gorsza od 2.5 raza słabszego Hypexa 2.0. Po poł roku się popsuł, po wymianie elektroniki w AB Elektronika pogoniłem go niedawno na allegro.
BUCZY co jest dla mnie w tej cenie nieakceptowalne.
Ja go sprzedałem za 300zł i moim zdaniem tyle jest warty, nic więcej.

Ostatnia edycja:
Też ostatnio miałem doświadczenie z tym panelem od AB, też buczał. Ale starczyło odciąć go od uziemienia w ścianie i ucichł zupełnie. Coś tam popierniczyli. Żeby było wesoło, amplituner z którego był zasilany i pod którym buczał, miał wtyczkę na dwa bolce, więc nie doszedłem którędy się pętla tworzyła. A ewidentnie w połączeniu z ampli, bo jak wyjąłem rca z ampli to przestawał buczeć :)
Ale to IHMO nie dyskwalifikuje tego panela, da się dojść do ładu. Kontrola głośnika to inny temat :)

Dołóż do tego Monacora moim zdaniem - miałem go, kontrola XLS10 gorsza od 2.5 raza słabszego Hypexa 2.0. Po poł roku się popsuł, po wymianie elektroniki w AB Elektronika pogoniłem go niedawno na allegro.
BUCZY co jest dla mnie w tej cenie nieakceptowalne.
Ja go sprzedałem za 300zł i moim zdaniem tyle jest warty, nic więcej.

o fart, miałem brać go za 300 na allegro właśnie kilka dni temu :)

decyzja zapadła, biorę monacora ale to powoli powoli najpierw buda :)

Będzie pan zadowolony :)
Do tego Laba i z tym panelem - jesli źródłem będzie komputer, zainstaluj sobie Equalizer APO i zaimplementuj tam Linkwitz Transform. Będzie trzęsienie ziemi. Chyba że nie robisz go w OZ.

Zawsze możesz zrobić ją analogowo, nawet lekką by nie przekraczać +6dB z kalkulatora. Wtedy będziesz miał bezkompromisowego suba, w 51 litrach F3 ~28Hz(butterworth)

Zawsze możesz zrobić ją analogowo, nawet lekką by nie przekraczać +6dB z kalkulatora. Wtedy będziesz miał bezkompromisowego suba, w 51 litrach F3 ~28Hz(butterworth)

myślę że sam panel i sub wystarczy bez dodatkowych udziwnień. a chcę mu dać małą obudowę 51L za dużo myślałem o 35-37L netto

p.S a mógłbyś rozwinąć myśl jak chciałbyś dołożyć ten filtr ?

Ostatnia edycja:
Na elektryce się niestety nie znam, ja to umiem zrobić w miniDSP. Podpytaj Ravena ;)
35L to nie za mało? wysokie Qtc wychodzi.

Myślisz że ten panel pociągnie LAB-12 6R ?

spokojnie pociągnie tego Laba

Będzie pan zadowolony

Bez mocnego wzmacniacza do tego Laba lepiej nie podchodzić.
250W to zdecydowanie za mało na tego Laba aby go wysterować na miarę jego możliwości.
Wiadomo że zagra, ale jeśli się kupuje takiego potwora jak LAB12, to w jakimś celu prawda? bo nie sądzę że w celach audiofilskiej nirwany...

Powrót