• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Świszczenie z bass reflexu

Reakcji
0
Zrobilem suba na arn 312 objętośc obudowy 72L, kanał b-r 10cm średnica, 24 cm długość.
Problem jest taki że przy około 40-50 Hz nawał powietrza wylatujacy z kanału jest tak duży że słychać świstanie. Co z tym zrobić . Miął ktoś taki problem ?

koniec jest zaokraglony, problem może być w tym, co musze jeszcze sprawdzic że kanał jest przedłużany rurą pcv, która jest troszke wieksza w średnicy niż b-r, na kanał b-r jest nawinieta izolacja do momętu kiedy rura pcv wchodziła ciansno, a różnica poziomów między b-r , a pcv jest wyrównana izolacją. Nie jest to idealny sposób ale nie wiem jak inaczej to zrobić.

Jak można przedłużyć kanał b-r tak żeby było wszytsko fajnie i bez problemów ?

Sub jest strojony na 30Hz i wyszło że ma długość 24 cm, przy obliczaniu raczej błędu nie popełniłem.
Głosnik promieniuje w dół, a kanał b-r jest na froncie obudowy.

W jaki sposób wy przedłużacie kanał b-r ?

to daj głośnik do przodu a kanał b-r w kierunku podłogi. Poza tym całą rure mozesz zrobic z pcv i pod co ja przedlużać fabrycznymi rurami. Ja mam rure dlugosci 40cm i sam ja wyprofilowalem obustronnie na gorąca - wyszlo b. dobrze (kolega myślał ze kupilem orginalny b-r) i mam rure profilowana obusronnie bez żadnych "schodów"

Powrót