• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sygnal cyfrowy audio z telewizora

Reakcji
0
Witam. Mam do telewizora podlaczonego laptopa przez hdmi, telewizor ma wyjscie cyfrowe dzwieku optyczne. Czy po podlaczeniu tv do amplitunera bedzie dekodowany dzwiek dd lub dts(ampli nie ma hdmi) z laptopa. Jesli nie to jaki ampli kupic do ok 800-1000 zl z hdmi, moze byc uzywany. Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

jakos ferguson do mnie nie przemawia po problemach z ampli tej firmy. wolalbym cos sprawdzonego, jakies onkyo yamaha itp.
a co z tym sygnalem ktos wie?

Co to za laptop i jaki tv masz? Masz wyjście cyfrowe w laptopie? Najlepiej to byłoby podpiąć obraz z laptopa przez HDMI prosto do tv a dźwięk przez światłowód albo rca do amplitunera.

niestety z laptopa mam tylko wyjscie hdmi albo analogowe. telewizor to panasonic txp42-e (chyba taki model ale pisze z pamieci)
no i jak tu wlaswnie doprowadzic sygnal do ampli bez hdmi? czy po podlaczeniu przez optyczny do telewizora bedzie dd, albo dts

Ostatnia edycja:
a dźwięk przez światłowód albo rca do amplitunera.

Wchodząc rca na wzmaka, rozumiem że wychodzimi mini jackiem z lapka... A takie korzystanie z wbudowanej dźwiękówki jest średnim pomysłem... Sam mam podobny problem i szukam jakiegoś dekodera z usb i przyzwoitym wyjściem analogowym, ale straszna lipa w dobrych pieniądzach takie coś dostać..

Niektóre TV potrafią przesłać zakodowane DD, DTS tą drogą co podał autor i ampli odkoduje je poprawnie jako te wyżej wymienione formaty
ale nie wiem któe to potrafią a które nie dopóki tego nie sprawdzę. Skoro masz wszystko czyli lapka, tv, ampli to czemu nie sprawdzisz?

dolphin123 chodziło mi o wyjście cyfrowe audio a czy będzie ono na światłowodzie czy na rca to obojętne. Skrót myślowy :)

Powrót