• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Symasym vs UniAMP

• Autor wątku Autor wątku gi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gi

Reakcji
0
Hej,

Uniamp gra w najlepsze, ale się powoli zastanawiam czym napędzę kolejne monitory. Tu będzie duży skok jakości z Totemów, bo pewnie skończy się na SS (Ellam XT ), chyba że znajdę coś w rozsądniejszej cenie na głośnikach 15-16cm ... Myślę jednak, że i Uni i Sym pociągną to bez problemu (?).

Czy naprawdę jest różnica jakości dźwięku na korzyść Symka ?

Powiem szczerze, że wcześniej totemy odpalałem na starym (~10 lat) malutkim wzmaku z najtańszych głośników komputerowych jakie kiedyś można było dostać i po przesiadce na Uniampa różnicę owszem słyszę, ale tylko przy większej głośności. Zrozumiałe bo ten mały wzmak ma pewnie z 5W mocy ;)

Coby nie było, że Uni źle brzmi, moim oraz ludzi którzy słuchali u mnie Totemów + Uniampa zdaniem brzmi to rewelacyjnie.

Głuchy jestem czy różnicę między wzmakami są tak minimalne ? Da się zauważyć różnicę między UNI a Symkiem bez sprzętu pomiarowego i dużej dozy fantazji ?? ;)

Myślałem nad kupnem złożonego symka (Akurat mam dwa radiatory, które by chyba pasowały):
http://allegro.pl/item455718332_symasym_takiego_jeszcze_nie_bylo.html

Nadaje się to do czegoś ?

Uniampa w razie czego zlutował bym samemu bo mam jedną wolną płytkę, w lutowanie (a raczej kompletowanie części) symka bawić mi się nie chce.

gi

Napewno nie jestes głuchy.
Moze i sie pojawiaja głosy "zle" na UNIAMPA, ale robia to ludzie albo podstawieni, przeplaceni majacy na celu dyskretna jego dyskredytacja lub tzw. "audiofile" co wydaje im sie ze cos tam slysza. Tak jak kiedys Niemcy robili antyrelkame Daewoo. Wyssali z palca ze sie psuje, ze nieocynkowane, ze duzo pali, ze niby testy zle wypadly itp. Propaganda robi swoje. Praktyka pokazala co innego.

pegelmesser napisał:
Moze i sie pojawiaja głosy "zle" na UNIAMPA, ale robia to ludzie albo podstawieni, przeplaceni majacy na celu dyskretna jego dyskredytacja lub tzw. "audiofile" co wydaje im sie ze cos tam slysza.

Dżizys krajst... Uwierz, że osobom, którym mogło by zależeć na oczernieniu uniampa (i pośrednio irka) już dawno zwisa, dynda i powiewa to wszystko, więc proszę - nie pleć takich bzdur. Masz w ogóle jakieś dowody na to, że takie osoby właśnie w tym celu to robią i są opłacane? Człowieku, odpuść sobie.

gi, różnice są i powie to każdy kto słyszał oba wzmacniacze. Różnice są również nawet miedzy dwoma symasymami złożonymi na innych elementach. Oczywiście nie ma tu sensu pisać o różnicach w stylu "wycofana trąbka w głębi sceny" albo "pojawienie się planktonu", bo to podchodzi pod voodoo (w przypadku sprzętu tej klasy) - po prostu musisz posłuchać i tyle. Im lepszy sprzęt i wprawniejsze ucho, tym usłyszysz więcej.

pegelmesser napisał:
Napewno nie jestes głuchy.
Moze i sie pojawiaja głosy "zle" na UNIAMPA, ale robia to ludzie albo podstawieni, przeplaceni majacy na celu dyskretna jego dyskredytacja lub tzw. "audiofile" co wydaje im sie ze cos tam slysza. Tak jak kiedys Niemcy robili antyrelkame Daewoo. Wyssali z palca ze sie psuje, ze nieocynkowane, ze duzo pali, ze niby testy zle wypadly itp. Propaganda robi swoje. Praktyka pokazala co innego.

Imo można podsumować jednym wielkim LOL

Co do wzmaka z linku o wydaje mi sie ze sprzedaje go nasz forumowy kolega Colombo, znajac jego jest wykonany idealnie.

ten symek z aukcji ma jedna wade - zasilacz na plytce sprawia ze kazdy kanal wymaga osobnego trafa :???:
ale cena jest wg mnie bardzo dobra ;)

esh0 napisał:
gi, różnice są i powie to każdy kto słyszał oba wzmacniacze. Różnice są również nawet miedzy dwoma symasymami złożonymi na innych elementach. Oczywiście nie ma tu sensu pisać o różnicach w stylu "wycofana trąbka w głębi sceny" albo "pojawienie się planktonu", bo to podchodzi pod voodoo (w przypadku sprzętu tej klasy) - po prostu musisz posłuchać i tyle. Im lepszy sprzęt i wprawniejsze ucho, tym usłyszysz więcej.

Pytanie czy to różnicę na korzyść symka.

Pawel S. napisał:
ten symek z aukcji ma jedna wade - zasilacz na plytce sprawia ze kazdy kanal wymaga osobnego trafa :???:
ale cena jest wg mnie bardzo dobra ;)

No i w ten sposób ten konkretny symek odpada w przedbiegach. :/

gi

Nie przesadzajcie, sam mam syma ze zintegrowanym zasilaczem osobnym dla każdej końcówki, i zasilam z jednego trafa, nie wiem gdzie ma być problem.

mkul napisał:
nie wiem gdzie ma być problem.

Najczesciej problem lezy pomiędzy krzesłem a klawiatura :wink:

Nie sadze zeby szło tak skonstruowac koncowke zeby tylko jedna szlo podlaczyc pod jedno trafo.

gi napisał:
Pytanie czy to różnicę na korzyść symka.
Sprawdź. Chyba, że wolisz opierać się na cudzych opiniach, wtedy masz np. moją - symek gra lepiej. Nie pytaj co konkretnie, po prostu w moim odczuciu z niego płynie dźwięk, który mnie bardziej zadowala.

mkul napisał:
Nie przesadzajcie, sam mam syma ze zintegrowanym zasilaczem osobnym dla każdej końcówki, i zasilam z jednego trafa, nie wiem gdzie ma być problem.
irek tak pisal w przypadku uniampa. ale skoro twierdzisz ze zasilasz je jednym trafem to mnie pocieszyles bo mam trafo 500VA i 3 uniampy i 2 symasymy :D

Widzę że link do mojej aukcji znalazł się w temacie.
Ten symek gra tak samo jak wersja normalna bez zasilania na płytce, co nie którzy mogą stwierdzić że dwa mostki to nawet lepiej i bardziej audiofilsko...
Można go zasilić i z jednego trafa i z dwóch jak ktoś ma kaprys i chce zrobić dual mono.

Potwierdzam to co pisał esh0, że 2 symy składane na różnych częściach grają inaczej.
Z kumplem składaliśmy jednocześnie symki, nie licząc różnic w zasilaczach, na płytkach końcówek była różnica w jednym rezystorze (ja 2 łączone równolegle kumpel jeden odpowiedniej wartości), do tego różnica w elektrolitach (ja rubycony i nichicony a kumple same nichcony do tego umnie 2 kondy zamiast 100uf są 180uf) reszta elementów jednakowa, z kupowana jednocześnie z tych samych źródeł i powiem że różnica była naprawde duża , różnica w basie średnicy i wysokich, jeden grał bardziej ostro, agresywniej (ale nie źle) drugi bardziej zrównoważony ze sporo wyraźniejszym i głębszym basem i stwierdził to kumpel i ja do tego trzecia osoba która była przy odsłuchu :)

Ja moge napisac tak.. Symasym na Toshibach wg mnie gra troche lepiej niz uni, leprza srednica i wysokie, dol podoba mi sie bardziej w uniampie, aleeee Symasym na OnSemi to juz inna bajka.. Ostatnio go zrobilem na MJL3281A i MJL1302A, roznica spora, wiele wiecej szczegolow, jeszcze leprze srednie i wysokie no i bas sie pojawil miesisty i baaaardzo szybki. Takze polecam Symasyma na OnSemi. Dodam ze jest on zbudowany na elementach typu silvermica, itp.

Powrót