• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

System 2-way pod Genesis Four Channel

• Autor wątku Autor wątku Rades
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Szukałem dość długo i nie znalazłem odpowiedzi :-(

Widzę ża na tym forum jest dużo użytkowników z doświadczeniem, więc piszę posta :-)

Szukam systemu na przód (2-drożny) do pracy pod wzmakiem Genesis Four Channel. W chwili obecnej z przodu siedzą: Vifa 16AWG i Vifa D20NC-05-06. Każdy z kanałów Genesisa zasila po jednym głośniku a za zwrotke w active robi Alpina 9855. Niestety dzwięk nie do końca mi pasuje: średnica jest dość ostra i sucha.

Muzyka jaką słucham to głównie smootch jazz, rock... - w każdym razie bez cieżkich brzmień i ton basu. Budżet to ok. 2000 pln (tylko nowe).

Dodam jeszcze że drzwi są dobrze wytłumione, wszystkie kable położone jak należy i są dobrej jakości.

Proszę o sugestie. Chcę skompletować listę kilku polecanych systemów, następnie przesłuchać każdy z nich i dokonać wyboru.

Z góry dzięki!

Rades napisał:
W chwili obecnej z przodu siedzą: Vifa 16AWG i Vifa D20NC-05-06
wywal ta wysokotonowke! i jak dokupisz cos co gra to zrob do nich zwrotnice.
wystarczy zebys dokupil D26NC i zrobil poprawa zwrotnice to ten system zagra juz naprawde dobrze ;)

prawdopodobnie masz system sprzedawany przez PROA - czyli A16WG + D20NC z kondem mundorfa 4,7uF
ten system to kompletna porazka!
udalo mi sie kupic ta wysokotonowke baaardzo okazyjnie i nigdy wiecej drugiej nie kupie. dla mnie tez kompletna glupota jest puszczanie tego woofera pelnym pasmem. przeciez on sie drze na srednicy bez filtracji :???:
lepsza kopolka 1" + dobra zwrotnica sprawi ze ten zestaw zagra naprawde przyzwoicie i moze odlozysz w czasie calkowita zmiane systemu ;)

takero, ale z tego co wiem to aktywna zwrotnica robi tylko za podzial pasma. a da sie nia modelowac ch-ke? z tego co wiem to nie :P

Pawel S. napisał:
takero, ale z tego co wiem to aktywna zwrotnica robi tylko za podzial pasma. a da sie nia modelowac ch-ke? z tego co wiem to nie :P
to już zależy co to za zwrotka ;]
Zresztą, imho w samochodzie się najlepiej sprawdza aktywna , przy pasywnej za dużo roboty i pieprzenia się , a nawet tylko przy 2way zmiennych jest tyle że bez dwóch przestrajalnych zwrot nie masz co podchodzić :)

Dokładnie kolego lklukasz! Stoi za tym Galeria Tonów :-) No coż - jaki budżet taka instalacja, choć za tę kasę można było zrobić to duuużo lepiej. Żadnych jednak pretensji do nikogo nie mam i muszę przyznać że tweetery w trójkąty lusterek wbudowane są naprawdę nieźle!

Nie ma tego złego co by na dobre a mianowicie zastosowałem tu technikę zwaną Do It Yourself i po wyczynach Galerii zostały tylko przetworniki. Teraz przyszedł czas i na nie.

Co do zwrotki (czy pasiv czy active) głosy są podzielone i jest tylko jeden sposób żeby się o tym przekonać - posłuchać. Jesli dostanę system ze zwrotnicą pasywną podłączę całość tak, żeby można było w łatwy sposób przełączyć z passive na active (lub odwrotnie) i po krzyku.

Czy macie koledzy jakieś konkretne propozycje co mógłbym włożyć na miejsce tych Vif? D26NC juz zanotowalem - dziękuję. Co na dół?

Aha - wiem że 16AWG to całkiem dobry głośnik ale niestety trochę mocy mu nie starcza :-( przy 100W RMS na kanał (dane z protokołu pomiarowego dostarczonego przez Genesisa).

Jak chcesz d26n to zamów je sobie w AC --- szukaj zamówienia w off-topic
2 szt będą kosztować ok 185zl a proa 550zl (wiem bo niestety sam przepłaciłem)
a w proa możesz sobie dokupić taki stalowy element montażowy i będą wyglądały jak neo26 (i to jest cała różnica między nimi)
I do tej vify d26n jest ten sam kondensator co masz 4,7uF
A na dół to może MicroPrecision jest na allegro za ok 400zl razem z ta vifa.
Sam micro to koszt 800zl.

lklukasz, jak brzmi D26NC? moze jakies porownanie z "domowymi" vifami?

Rades, szczerze mowiac za te pieniadze robilbym juz cos lepszego. na gore obowiazkowo cos duzo lepszego (wysokotonowka jest najwaznejsza) - np D2904/6000 :P w AC wychodzi ok 400zl/szt. roznica juz naprawde slyszalna ;)
a co do woofera to tutaj niejestem obeznany z rynkiem CA wiec konkretnego modelu nie doradze. ja jednak bym wsadzal jakas domowke. np najtansza vifa M18WH (145-150zl) napewno zagra lepiej niz 2-3 krotnie droozsze woofery ze sklepu CA :P
a jak slaby to mozesz nawet wybrac PL18WO ktory by juz zawstydzil niejednego suba rozmiarem magnesu ;)

Tak, zarówno MICRO PRECISION 5.16 jak i Vifa D26NC-05-06 są na mojej liście. Także na liście jest Scan-Speak D2904/600000. Wszystkiego posłuchamy :-)

Z domówkami w samochodzie może być problem ponieważ głośniki samochodowe są dodatkowo zabezpieczane przed wilgocią a domowe wątpię. W drzwiach niestety tej wilgoci jest całkiem sporo :-(

I jeszcze pytanko:
w AC wychodzi ok 400zl/szt
Nie śmiejcie się ale co to jest to "AC"? :-)

Rades napisał:
Jesli dostanę system ze zwrotnicą pasywną podłączę całość tak, żeby można było w łatwy sposób przełączyć z passive na active (lub odwrotnie) i po krzyku.
nie ma czegoś takiego jak gotowa zwrotka, niestety każdy samochód jest inny, każda instalacja jest inna, są różne gusta i w każdym samochodzie z instalacją taka zwrotka będzie inaczej grać - niestety. Tak jak mówiłem - bez dwóch przestrajalnych zwrotek zapomnij o pasywce.

Rades napisał:
audiocomponents - patrz przyklejony temat o takim tytule :)

Re: System 2-way pod Genesis Four Channel

Pawel S. napisał:
lklukasz, jak brzmi D26NC? moze jakies porownanie z "domowymi" vifami?

Nie umiem porownac bo zabawe z domowym sprzetem dopiero co zaczynam i nie wiele co slyszalem.

Rades, szczerze mowiac za te pieniadze robilbym juz cos lepszego. na gore obowiazkowo cos duzo lepszego (wysokotonowka jest najwaznejsza) - np D2904/6000 [/quote]

To jest naprawde dobre wyjscie. Popieram twoja propozycje. Tylko nie D2904/6000 tylko D2904/6000.01 bo ona jest z ta siateczka zabezpieczajaca. A wsamochodzie nie trudno o nieszczescie. Chociazby na myjni.

Rades napisał:

www.Audiocomponents.com
strona producenta tych glosnikow. Czytaj na off-topic/audiocomponents

A za kwote 2tys to ja bym zaryzykowal i kupil ss 18W4531G00 i D2904/6000.01
i jeszcze by zostalo na zwotki do tego. I mialbys prawie zestaw Alpine F1 tylko ta 2-way co 6000zl kosztuje w sklepie.

lklukasz napisał:
strona producenta tych glosnikow
nie producenta ale raczej dystrybutora.

lklukasz napisał:
nie D2904/6000 tylko D2904/6000.01 bo ona jest z ta siateczka zabezpieczajaca.
oczywiscie - i w dodatku jest ladniejsza ;)

Rades napisał:
Z domówkami w samochodzie może być problem ponieważ głośniki samochodowe są dodatkowo zabezpieczane przed wilgocią a domowe wątpię. W drzwiach niestety tej wilgoci jest całkiem sporo
jedyna roznica jaka zauwazylem to material membrany - w typowym CA zawsze jest to plastik

lklukasz napisał:
Pawel S. napisał/a
lklukasz, jak brzmi D26NC? moze jakies porownanie z domowymi vifami?

Nie umiem porownac bo zabawe z domowym sprzetem dopiero co zaczynam i nie wiele co slyszalem.
a z czym mozesz go porownac?

Pawel S. napisał:
w typowym CA zawsze jest to plastik
nie zawsze :) To tak jakby powiedzieć że w domowych kolumnach wszystkie głośniki mają membranę z celulozy.

Nawet tesle które mają dość zwykłe celulozowe membrany spisują się w samochodach i nic im nawet po paru latach nie jest więc nie przesadzajmy że głośniki sie tak szybko rozpadną ;)

no dobra - przesadzilem. przeciez faktycznie fabryczne glosniki tez sa z papierowa membrana.
chodzilo mi o to ze wszystkie niefabryczne jakie spotkalem taka membrane mialy

np. DLS R6A ma papierowe membrany.
MDS 06 ma kewlarowe, więc nie zawsze jest to plastik.
Plastikowe membrany łatwo spotkać w tanich głośnikach, ale to też nie jest regułą.

Jak już wspomniałem o R6A, to napiszę coś o nim, żeby off-topicu nie było:
Jak dla mnie głośnik kompletnie nie nadaje się do rocka. O ile w przypadku np. claptona gra znośnie, o tyle wystarczy puścić np. "toto" i już wychodzi poduchowatość tego głośnika.
Wg mnie ten głośnik świetnie sprawdzi się w popie i hip-hopie, ale do rocka wolałbym coś z lepszym "wykopem".

Nie na temat...
cursor napisał:
MDS 06 ma kewlarowe, więc nie zawsze jest to plastik.
piszac plastik mialem na mysli ogolnie tworzywa sztuczne. przeciez nawet "plastik" dzieli sie na wiele rodzajow ;]

Jeśli zakupy będę robił w AC, mogę sobie pozwolić na więcej :-)

Zastanawiam sie nad wysokotonówką Scan-Speak R2904/700000. Co do midbassu to na chwilę obecną na czołówkę wysuwa się MICRO PRECISION 5.16. 18W4531G00 ma średnicę 180mm a panele przygotowane mam pod 165mm więc odpada.

Podsumowując lista na chwilę obecną wygląda tak:

1. MICRO PRECISION 5.16 + Scan-Speak R2904/700000 lub Scan-Speak D2904/600000 (to Scan-Speak D2904/600000.1 nie ma siatki zabezp. - sprawdzalem na zdjęciach :-) )
2. Proa-Systems Coloris + Scan-Speak R2904/700000 lub Scan-Speak D2904/600000
3. Focal K2 Power 165 K2P
4. Morel Elate 6-2
5. Macrom EXT 6.0 (EXTREME line EXT.60 - 16,5cm High End System)

Coś byście dodali?

Ja tez bym byl przeciwny temu 7000. Osobiscie nie sluchalem go ale sluszalem i czytalem bardzo duzo nie pochlebnych opinii. Mowili, ze jest bardzo oschly. Nie da sie go slychac dluzej niz 15 min. Typowe prosektorium. <<---- przeczytane gdzies na forum
A poza tym on ma srednice 10cm. Bedzie ciezko go uzyc w samochodzie.

Ja bym jednak wybral Scan-Speak D2904/600000 i do tego Colorisa. Pogadaj z Czarkiem moze ci cos zalatwi taniej. Ja dalem 800zl za 2szt. To akurat by ci wyszlo 2000zl
Niestety od 8 m-cy czeka na montaz. Brak czasu.

A moze zamiast 18W4531G00 wsadzisz 15W4531K00. Ten bedzie tylko o 1,5cm mniejszy.

A co powiecie o D3004/6600 ??? sorry za OT

Jak bys chcial jednak pierscien to moze
Vifa XT25SC50-04
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?products_id=1679

Zmniejszony wprost do samochodu.

Powrót