• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukam subika + wzmaka do 600 zł.

Reakcji
0
Witam !

Mam problem. Szukam czegoś do 600 zł do bagażnika do mojego autka. Posiadam Astrę F Hatchback.
W tej chwili z audio mam :
- sterowanie - radio kenwood kdc-w4044
- przód - Helix Dark Blue 62.1
- tymczasowy sub : niskotonowy tesla + wzmak Blow (taki szajs na koncówkach z radia)
Chcę wymienić tą porażkę w bagażniku na coś porządnego. Na oku mam głośnik JBL GT5-12 w obudowie closed zasilany wzmakiem carpower hpb-602 np. coś takiego:
http://allegro.pl/item643424023_zest_aktyw_jbl_gt5_12_mdf_wzmacn_1100w_kable10mm2.html

Naczytałem się że ten JBL jest "taki sobie". Różnie o nim mówią. Jedni mieszają go z błotem a inni twierdzą że jest cacy, ale potrzebuje mocnego wzmacniacza.

Sam już niewiem co wybrać aby dobrze grało.,

Co o tym sądzicie ? Co proponujecie ?

z góry dziękuję i pozdrawiam

Romek

zobacz dzial ogloszen - za 250zl sprzedam o niebo lepszego peerlessa
do tego za 300zl kupisz napewno lepszy wzmacniacz. jakies mocne 2 kanaly lub monoblok

chociaz z 2 strony lepiej kupic jakis 4 kanalowy i zasilic rowniez przody

własnie o przodach myślałem aby je zasilić wzmakiem, ale radio ma jedno wyjście (tzn. 2xRCA). W radiu dość silne końcówki i nie najgorzej radzą sobie z Helixami...

już patrzę na dział ogłoszeń :) dziękować

jeżeli chodzi o helixy db 62.1 to pod radiem grają poprawnie, ale bas jest z nich średni (do pewnego stopnia głośności) ale po podpięciu ich pod wzmacniacz (ja dałem im około 80-100W) robi się już całkiem przyjemnie jak na taki budżetowy sprzęt. Powiem tak że porównanie pod radiem a pod wzmakiem masakra (bardzo się zdziwiłem że aż taka różnica)

set666 napisał:
Powiem tak że porównanie pod radiem a pod wzmakiem masakra (bardzo się zdziwiłem że aż taka różnica)
To co powiesz na taką sytuację:
Alpine CDA-9815R w porównaniu do ADS PH12(jak dobrze pamiętam, bo wzmak leży u kumpla). Moc taka sama, bo wzmacniacz nie ma przetwornicy, tylko zwykłe końcówki na dyskretach zmostkowane(6x22W deklaruje producent), różnica w brzmieniu jest kolosalna, to co na alpine wydaje się być basem, to na tym wzmacniaczu, rzeczywiście nim jest.

Powrót