• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukam tutoriala jak zdbudować subwoofer.

1. 17SK masz tanio wiec bym je wzial ale wykonal na tym monitory lub podlogowki z gdwk-10-200-8-pj
2. yyy nie rozumiem ? Zwrotki masz do kompletnych zestawow z 22SCX, a do samego tego glosnika po co? jako pasywny sub?-bez sensu bo i tak musisz czyms to zasilic
3. jesli chcesz z tego dobre niskie rejestry to musisz zachowac litraz dla niskotonowego. ale nie wiem czy kompakt z tego wyjdzie... I napewno 22SCX bije pod kazdym wzgledem 20/40, tez kiedys takowy glosnik mialem i stxa mam nadal..

Obudowa typu compact to jest np. Space 86, New Mildton, Altus. Jest szersza niższa i głębsza od smukłych podłogówek :)

No chcę zamknąć się w 400PLN - da radę ? Oczywiście te 17SK chcę zrobić z jakimś wysoko tonowym czyli pewnie PJ. Czy ta 17sk i pj zagra lepiej od tego gdn 20/40 co mam ?

Nie wiem czy warto pchać się w monitor z głosnikiem 14 .. minimum to chyba 17.

Podsumowując doradźcie mi projekt, który zagra lepiej od gdn 20/40, będzie w obudowie compact i głośnik niskotonowy będzie minimum 17 bo nie sądze, aby 14 zagrała niżej od gdn 20/40.

SK masz po 27zł.
PJ 27zł, części na zwrotnice do 100zł spokojnie, do tego terminale, tunele br, kable itp ok. 50zł, wysyłka z STXa koło 25-30zł. Pozostaje 120zł na obudowy i wykończenie - da radę.

a niektóre 14-15cm grają tak, że szukasz gdzie stoi subwoofer w pokoju ;)

amdr napisał:
SK masz po 27zł.
PJ 27zł, części na zwrotnice do 100zł spokojnie, do tego terminale, tunele br, kable itp ok. 50zł, wysyłka z STXa koło 25-30zł. Pozostaje 120zł na obudowy i wykończenie - da radę.
Podobno nie ma zwrotki do tego SK. Choć zapytam się w "ZAP - AUDIO", mają sporo zwrotek pod konfiguracje na STXach.

Ok, zapoznam się :)

[ Dodano: 2009-11-20, 14:46 ]
Ohoho .. no prawie utopiłem kasę :D Dobra to czekam na pomoc.
Podsumowując doradźcie mi projekt, który zagra lepiej od gdn 20/40, będzie w obudowie compact i głośnik niskotonowy będzie minimum 17 bo nie sądze, aby 14 zagrała niżej od gdn 20/40.

[ Dodano: 2009-11-20, 15:04 ]
Mam po dwie sztuki głośników:
- GDW 9/15/6
- GDW 5/40/3

Może się do czegoś przydadzą :)

DaneDen napisał:
Mam po dwie sztuki głośników:
- GDW 9/15/6
- GDW 5/40/3

Może się do czegoś przydadzą :)
do sprzedaży na allegro.

amdr napisał:
SK masz po 27zł.

a niektóre 14-15cm grają tak, że szukasz gdzie stoi subwoofer w pokoju ;)
Daje to razem 27x2 + 27x2 + 100 + 50 = ponad 250zł.
Za części do monitorków 2 drożnych.
Ja za tę cenę mogę Ci zaproponować głośniki , zwrotnice, terminale , br, okablowanie , jednym słowem wszystko poza obudowami (ale projekt obudów już tak :P ) na kolumny 3 drożne z 8 calowym głośnikiem na dole, 5 calowym średniotonowcem i kopułką.
Ew dwa gotowe monitory w ofornirowanych obudowach + głośnik na subwoofer (8 cali, 2 cewkowy - 2x8ohm) za właśnie 400zł.

Powrót