• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukap pomocy u lepszych odemnie |!!

• Autor wątku Autor wątku jap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jap

Reakcji
0
Witam jestem nowym użytkownikiem i podstawy już znam.

Chcę zbudować dwie takie same kolumny mam już głośniki:
Tonsil GDN 20/60/4 niskie tony
Tonsil GDN 16/80/4 średnie tony
Tonsil GDWT (z tyłu pisze 130 wat dokładnie niewim :( )
Posiadam również zwrotnice 3 drożnom (nie ja dobierałem ale ktoś kto się na tym zna)

Moje pytanie brzmi jak ma byś wielka obudowa prosiłbym o wymiary oraz o gróboś ścianek i czym najlepiej wytłumić jak długi otwór bassreflex-u i czy z przodu czy z tyłu (niewiem jaka to różnica)

Za odpowiedzi z góry dzięki !!!!

<<<<POZDRAWIAM>>>

ale niemam tego programu mógłbyś mi to zrobić ??? z jak nie to namiary na program bym prosił !

dokladnie na tej stronce jest program a nie mozna pisać podajcie wymiary grubość ścianek bo to od ciebie zależy czy chcesz miec szesciany czy smukle kolumy w programie zam obliczasz obudowe jak zrobisz samemu to bedziesz bardziej zadowolony niż by ci ktoś podał gotowe

panowie coś chyba z tym programem nietak :|
oblicza że 42 litry ale jak kilkam w "box shape" to komunikat że jeszcze nieobliczył (Not Yet Implemented ) Pomocy !!!

WinISD jest jeszcze w wersji alpha i ten komunikat oznacza ze tej funkcji jeszcze nie zaimplementowano a nie ze jeszcze nie obliczyl. Powtorze si epo raz kolejny. WinISD liczy obudowy zeby uzyskac optymalna charakterystyke czestotliwosciowa. Nic nie stoi na przeszkodzie zebys sobie zmienil pojemnosc i zobaczyl jaka wyjdzie charakterystyka. Konstruowanie czegokolwiek zawsze sprowadza sie do jakiegos kompromisu (w tym przypadku jakosc vs. wielkosc obudowy)
Pozdro
Dexter

Powrót