• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tłumienie sopranów

• Autor wątku Autor wątku Lynx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam.

Temat jest banalnie prosty aczkolwiek nigdy niemusiałem z niego korzystać anie nie miałem jak sie tego nauczyć....

Chodzi mi o to jak można wytłumić sopranówke o 2dB na przykład ?

Jak sie to robi i czym ??

Nie śmiejcie sie prosze .... ;)

pozdro

Tłumi się rezystorami drutowymi. Podaj impedancje głośnika i różnice po między wysokotonowcem a głośnikiem o niższym paśnie(średnio bądź nisko-średniotonowcem) to damy Ci gotowy schemacik :)

Robi sie to za pomoca "dzielnika napięciowego" lub jak kto woli "l-pad"(a). Składa sie on z rezystorow duzej mocy ze wzgledu naprady plynace w ukladzie. Poszukaj w literaturze. Proste to jak drut i mozna obliczyc na kalkulatorze.

Powodzenia w liczeniu :).

Podaj eMail'a to prześlę Ci artykuł o budowie głośników w PDF i między innymi i tłumikach. Napisany bardzo sensownie, prosto i zwięźle. Nie sposób go nie zrozumieć. Są też tabele wg których można dobrać elementy.

yellow_p napisał:
Podaj eMail'a to prześlę Ci artykuł o budowie głośników w PDF i między innymi i tłumikach. Napisany bardzo sensownie, prosto i zwięźle. Nie sposób go nie zrozumieć. Są też tabele wg których można dobrać elementy.

to mi też byś przesłał?
kotek23@poczta.onet.pl

o...sorry. nie przeczytałem wszystkich postów, zapomnij o mailu

ja też :D
cslynx@o2.pl

ps. nie wiedziałem że tyle ludzi chce to wiedzieć :P myślałem że tylko ja ;)

aha te rezystory drutowe to są te zwykłe czy jakieś specjalne ????

Wie ktoś jak mogę to wydrukować ???

Nie można tego wydrukować (takie zabezpieczenie). Ale dla chcącego nic trudnego. Istnieje kilka programów którymi można rozkodować PDF'a do np. MS Word'a lub innych edytorów tekstowych. Jest z tym trochę pracy.

To jest jakoś zakodowane? Myślałem że to błąd acroreadera, bo z innych programów do pdfów drukuje się bez najmniejszego problemu. I wystarczy z innego czytacza wydrukować do pdf i ten nowy pdf już się będzie dało drukować :)

[ Dodano: 2004-12-15, 11:16 ]
http://www.mlodedrwale.neostrada.pl/print.pdf

tu powinna być drukowalna wersja

Powrót