• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tłumik L-Pad

Reakcji
0
Witam,

Proszę o doświadczonych kolegów o odpowiedź, czy będzie różnica w działaniu L-Pada jeśli rezystor równoległy będzie podłączony przed rezystorem szeregowym a nie po (jak pokazują schematy)?

Przez rezystor szeregowy zwiększy się dobroć elektryczna woofera (Qes) i przez to zwiększy się cały Qts.

No i w dodatku moc tych rezystorów musiałaby być konkretna.

Dzięki Panowie. Powiem może co mi chodzi po głowie i czy to ma sens.

Mam szerokopasmówkę TB 881J i mam ochotę się z nią pobawić, efektywność 1m/1w 86db. Do tego trzeba dodać coś na dół np. 18cm lub jeszcze jepiej co da niższe zejście mam Stx 22-200-4-SC. Problem w tym że ten głośnik ma dużo wyższą efektywność 93db, co prawda napięciową 2,83v ale jest. Głośnik miałby pracować w TLce ale jest sporo za głośny i tu jest problem. Ogólnie to szukam czegoś budzetowego na dół do tego TB

Hmm to jak bys zrezygnował z stereo to zrób subwoofer z tego stx i bedziesz miał zestaw 2.1 Jeśli chcesz stereo to musiałbyś kupić nowe wooferki
do tych tang bandow,albo zrobic kolumny aktywne z dwoma wzmacniaczami na sztukę i podział aktywny.

W tę efektywność STXa to ja bym nie wierzył. Ja bym to wsadził w skrzynkę i pomierzyl. Może się okazać, że po dodaniu filtrów uda się taki zestaw jednak zgrać.

Powrót