• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tłusta płytka drukowana

Reakcji
0
Dzień dobry
Panowie jestem w kropce ponieważ jestem w trakcie renowacji starego wzmacniacza jednak jego płytki są po prostu tłuste i od strony druku jak i od strony elementów. Niej jest to ani żadna kalafonia ani inne jakiekolwiek zabezpieczenie po prostu z oględzin wygląda na to ze ktoś smarując potencjometry niechcący i na płytki polał. Do rzeczy jak w takim układzie "umyć" płytkę wraz z elementami? Moze jakiś preparat?
Będę wdzięczny za każdą pomoc lub sugestie.

Opis spoko idealnie by się nadawał a jak z rzeczywistym działaniem kolego tego środka daje rade?

Czyściłem ostatnio wzmacniacz z lat 60 tych, szczerze powiem że trochę pracy w to włożyłem. Nie jest to bardzo agresywne ale takie chyba musi być, kup dwie sztuki na wszelki wypadek.

Kupie chyba 1 literek i po prostu zanurzę cale płytki i już, kolego a jak z elementami można śmiało czyścić czy należy wylutowac z płytki elementy?

Izopropanol w płynie i potem suszarka wyjdzie chyba taniej. Spray może zostawić osad.

Mbar, to się jakoś rozcieńcza? Cena rzeczywiście fajna. Różne rodzaje są tych preparatów które podałem, sa teżtakie do płukania końcowego.

Nie, lejesz z butli jak jest :-)
A i sprawdź na kawałku płytki najpierw, bo mi raz rozpuścił dziadoską soldermaskę.

"Izopropanol" nazwa mi coś mówi chwile...a już wiem używamy go na maszynach offsetowych he a to nie jest potocznie zwany spirytus przemysłowy?

Być może. To też jest alkohol, ale nie C2H5OH :) Jak sama nazwa wskazuje, ma 3 atomy węgla, a nie 2, jak popularna "wóda".

Oj z chemij to noga zawsze byłem, az ciekawości na beczce w pracz zobaczę co mamy jak Izopropanol to śmiało mogę używać?

Możesz nawet spirytu lub deaturatu od biedy, ale spróbuj na kawałku. Izpropanol jest dosyć dobry, ale też drogi - 15zł/l. No i nie jest zdrowy :)

Wiesz jak będę miał w pracy to za darmo, świta mi coś ze lejemy go do speed mastera, ale nie jestem pewien. Ale jeżeli tak to spoko w beczkach 50 litrów stoi :)

W pracy używamy alkoholu izopropylowego, nada się? Jest to stary wzmacniacz polskiej myśli technicznej :)

Ok, dziękuje za pomoc do jednej z płytek użyłem Kontakt U do drugiej alkoholu izopropylowego. Preparat Kontakt U zmyl wiadomo i warstwę ochronna od strony ścieżek, czy mogę użyć Kontakt Plastik aby zabezpieczyć płytkę przed utlenianiem?

Oj kolega czepia się błąd w składni zdania, izopropanol jak i preparat Kontakt U zmyły warstwę ochronna płytki drukowanej od strony druku.

Powrót