• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Takie małe pytanie w budowie kolumn

Reakcji
0
Witam. Z ciekawości chciałem zapytać dlaczego niektórzy konstruktorzy podczas tworzenie kolumn dokładają do głosnika niskotonowego lub średniotonowego dodatkowy magnes co daje taki manewr. Spotkałem sie też ze magnes powlekany jest filcem albo któś do niego kiedys przykleił mdf-owy pierścień i także pokrył watolina. Jaki cel ma ten zabieg jak to wpływa na zmianę pracy głosnika. ?? pozdrawiam

jedyne co mi przychodzi to ekranowanie magnetyczne, z tego co wiem ekranowanie zwiększa efektywność głośnika i trochę wpływa na charakterystykę
na forum tonsila inżynierzy pochwalili się charakterystyka głośnika z i bez ekranowania

pozwolę sobie zamieścić pomiar kiedyś tam wykonany przeze mnie, oczywiście amatorsko pod SW.
Tesla XW-165 1394 w stanie "oryginalnym" oraz z doklejonym magnesem.
25485984.jpg

scythe1123 napisał:
jedyne co mi przychodzi to ekranowanie magnetyczne
niekoniecznie
magnes mozna przykleic "w fazie" (przyciagaja sie) i w "przeciwfazie" (odpychaja sie)
i tylko kiedy one sie odpychaja i odpowiednio dobierzemy ich wielkosc jest mozliwe ekranowanie magnetyczne glosnika (czasami wymagany jest jeszcze metalowy korpus)

przyklejenie magnesu w fazie zwieksza "sile" ukladu magnetycznego

zapewne tylko to ze go nie urwie w skrajnych warunkach :P
kilka razy mialem w naprawie glosniki w ktorych urwalo magnesy. najczesciej na skutek wysylki ich poczta/kurierem

i pewnie chodzi o to zeby zamocowac je do obudowy czy cos

Powrót