• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tang-Band W8-1772 czy W8-1808?

Reakcji
0
Witajcie,
proszę Was o pomoc, ponieważ od dłuższego czasu nie mogę zdecydować.
Chcę zbudować pełnopasmowe, jednodrożne kolumny bez zwrotnic. Jestem zdecydowany na jeden z dwóch wymienionych w temacie modeli, chyba, że Wy znacie coś lepszego w tej cenie. Kolumny będą grać bez wsparcia subwooferem, korektorem, więc same w sobie muszą w miarę możliwości odtwarzać pasmo już od dołu.

Podaję linki do parametrów:

Tang Band W8 - 1772
http://www.parts-express.com/tang-band-w8-1772-8-neodymium-full-range-driver--264-893

Tang Band W8 - 1808
http://www.parts-express.com/tang-band-w8-1808-8-neodymium-full-range-driver--264-894

Co do typu obudowy: gdy kupię wybrany głośnik wykonam 3 typy obudowy i upewnię się w której gra najlepiej: linia transmisyjna, bass-reflex, open baffle.
Czy ktoś z Was ewentualnie posiada te głośniki modeli lub miał z nimi styczność?

Z góry WIELKIE dzięki, pozdrawiam serdecznie!!

W8-1772 z powodu niskiego Qts i małego Xmax nie nadaje się do OB. Najlepsza obudowa dla niego to bass-reflex.
W8-1808 można spróbować w każdej obudowie.

Zwrotnica dla szerokopasmowaca nie jest potrzebna ale korekcja charki przyda się z powodu efektu baffle step osłabiającego bas i podbicia średnicy od dyfrakcji. Bez korekcji pewnie będzie za mocno podbity środek pasma.

Odgrode to sobie od razu odpuść. Tang Band W8-1808 bedzie bardziej uniwersalny, W8-1772 to bardziej pod horna.

Serdeczne dzięki za zainteresowanie tematem :)
Wydawało mi się, że do OB lepszy byłby 1772, bo sporo ludzi go stosuje, co prawda najczęściej dorzucając Eminence Alpha 15 w bi-amp'ie. Ogólnie jestem fanem OB, ale strasznie dużo miejsca to zajmuje.
Z baffle step mogę poradzić sobie zaokrąglając krawędzie frontu i mocując głośnik na "pierścieniu"/dystansie, np. 2cm od frontowej deski. Z drugiej strony mam wrażenie, że jak się daje szeroką frontową ściankę i wpuszcza np. o 2cm, to zyskujemy też trochę energii w basie.
Jeśli także do OB lepszy będzie 1808 (?) - to mój dylemat byłby rozwiązany.
Póki co naprawdę nie wiem na jakiej obudowie się skończy, bo jest prawdopodobieństwo, że będę zmieniać swoje lokum na mniejsze (niestety).

Dlaczego w takim razie 1772 jest dużo popularniejszy i stosowany dość często w OB?

1772 ma piekna srednice, ja bym z tego zrobil jakies glosne 3-4way ;)
Mam takie marzenie, moze nastepny projekt... who knows.

Nie ma znaczenia, ktory glosnik wybierzesz do OB, bo kazdy bedzie wymagal wspomagania na dole.

1772 może dlatego był popularniejszy bo był pierwszy. Warto by było jeszcze przed wyborem sprawdzić dostępność. Rok temu wersja 1772 wisiała w wielu sklepach, niestety nie była dostępna...
Z szerokopasmówek mogę jeszcze z czystym sumieniem polecić Daytona PS220. Miał równiejszą górę od Tanga. Brzmieniowo nie mogłem się zdecydować czy 1772 czy PS220.

Echo1 - dzięki za lin, programik mam, kiedyś w nim liczyłem OB, ale nie do końca mi w rzeczywistości wychodziło jak powinno, może robiłem coś nie tak.

Pogromca mitow - niestety to prawda, ale moje obecne OB (dokładniej H-Baffle) są w oparciu o szerokopasmowe 8" Telefunken z lat 60' i grają nawet nieźle, dołu w niektórych utworach nie brakuje, ale potrzebuję czegoś bardziej liniowego jeśli o średnicę chodzi, stąd chęć kupna TB.

tomekk_ - do 3 lub 4 way moim zdaniem średniotonowy niż szerokopasmowy ;)

wojtek18sound - dzięki za podpowiedź - będę musiał upewnić się co do dostępności, był fajny TB 16cm z miedzianym korektorem, ale trochę za drogi jak dla mnie i niedostępny już. Dayton PS 220 miałem w rękach, słuchałem. Niestety wymagają zwrotnicy, która stłumi krzykliwą średnicę, bez nich brzmiały trochę jak megafon. Plusem za to był bas - cnie kojarzę szerokopasmowego z lepszym dołem, ogólnie dość efektywne głośniki. Zależy mi jednak na bezzwrotnicowej konstrukcji. Tego, że 1808 jest nowszy od 1772 nie wiedziałem.

Z wyjątkiem większej efektywności - czy są jeszcze jakieś "plusy" dla 1772 (do zastosowania w OB, TL lub BR) ? -Bo powoli wnioskuję, że 1808 będzie zdecydowanie lepszy dla mnie niż 1772? Czy brać bez wahania 1808?

Dziękuję za dotychczasowe wskazówki i pozdrawiam!!

A skąd. Ten gra super i jest 'głośny'. Szukając średniotonowca do naprawdę dynamicznych paczek, musiałbym ze dwa jak nie lepiej wrzucić.
To że to szerokiepasmo wcale go nie skreśla z tej roli.

Głośniki zostaną wysłane do znajomej osoby, a ona dalej je wyśle do Polski. Tylko nie wiem kiedy, bo to też będzie szło w paczce z innymi rzeczami, a to nie wiem kiedy konkretnie nastąpi. Miało być niedawno, ale się okazało, że paczka z tamtymi rzeczami już dawno wysłana i czekam na następną okazję :c A znacie jakieś w miarę tanie formy wysyłki z usa? To bodajże miało iść promem. Miesiąc się czeka, sporo kosztuje, ale jest dopuszczalna bardzo duża paczka w cenie

Powrót