• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tani dobry softstart

Reakcji
4
Cześć,
Rozważam zakup jakiegoś softstartu do toroida, bo boje się, że kiedyś coś się spali jak widzę jaki impuls daje załączanie trafa w głośnikach.
Macie jakieś rady, opinie, doświadczenia co warto kupić?
W między czasie będę robić zakupy w monster sklepie i znalazlem tam moduł AVT.
http://www.sklep.monster.pl/SOFTSTART-DE-LUXE-DO-TOROIDA-ZDSM(4,57331,57399).aspx

ktoś miał kiedyś styczność z czymś takim?
z góry dzięki za pomoc ;)

Od stuków w glosnikach to jest opóźnione załączenie..

Softstart jest po to by ograniczyć prąd magnesowania rdzenia, który często wybija bezpieczniki

Czy zabezpieczenie czy softstart to chyba najtaniej z advanceelectronic.pl

Ostatnia edycja:
Najprostszy softstart to Rezystor szeregowo z pierwotnym uzwojeniem trafa, który zostaje mostkowany przez przekaźnik, a cewka przekaźnika zasilana jest z napięcia wtórnego (z kondensatorów za mostkiem). Dopóki trafo nie naładuje kondensatorów, ma ograniczony prąd przez Rezystor, a po naładowaniu przekaźnik zwiera Rezystor i zasilanie idzie prosto na trafo. Kwestia tylko dobrania cewki na odpowiednie napięcie, ew jakiegoś stabilizatora.

Ostatnia edycja:
Ale autor tematu potrzebuje opóźnione załączenie głośnikow, a nie soft start do trafa...

Panowie spokojnie ;) Wybaczcie ale chyba z braku wiedzy pomyliłem pojęcia... Sowaz i gavron ma rację chodzi mi o opóźniane włącznie głośników. Możliwe, że skuszę się również na soft start od razu. Dłubię powoli w elektronice, kończę składać wzmacniacz i widzę, że bez tych zabezpieczeń może być niebezpiecznie :( Czyli mam rozumieć, że ten projekt borysa to all in one? tylko ma ktoś z Was może taką płytkę na zbyciu? nie chce mi się w wytrawianie bawić. Zapytam jeszcze autora czy posiada jakąś. Nie ukrywam, że bardziej pasowałby mi ten projekt niż kilka układów na osobnych płytkach co zajmie więcej miejsca.

Projekt borysa to softstart do trafa oraz filtr sieciowy oraz dc blocker. Ty potrzebujesz najprostszego układu do zabezpieczen głośników z opoznionym zalaczaniem :)

Powrót