• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tani projekt kolumna estradowa

Reakcji
0
Myślę o zbudowaniu taniej kolumny Estradowej. Mam skrzynkę 70L lub 100L . można tam zmieścić dwa głośniki 12". teraz pytanie jaki najtańszy głośnik zakupić ? co powiecie o WM.STX.12.2.500.8.F.S.MC ? Mają to być kolumny w zakresie 100Hz-20000Hz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pomyślałem jeszcze że mógłbym zrobić dokładnie taką samą kolumienkę z obudowy 70L http://stx.pl/stx-pa-700-4-fr.html . Czy ktoś to słyszał ?

Mialem pa600 i to sa najtansze kolumny jakie warto robic
Bas jest, ale nie za niski. Srednie poprawne i pelne. Wysokie troche malo naturalne - troche szelesci.
Ale calosc brzmi ok

Może być od 50Hz jak się da zrobić. to jest najmniej ważne.

Na stronie STX nie ma głośnika WM.STX.12.2.400.8.F.S.MC

Ostatnia edycja:
Ciekawi mnie jeszcze wasza opinia kolumny STX PA-700-8-FR . Jak mocno odbiega jakością dźwięku od PA600

Czy głośniej, no nie wiem.
Za to z PA700 będzie więcej basu.

Co do średnicy to zazwyczaj mniejszy głośnik zagra lepiej, zwłaszcza gdy oba kosztują prawie tyle samo ;)

Jak planujesz subbasy to rób PA600.

Ewentualnie PA600 ale z WM.STX.12.2.500.8.F.S.MC na bas, jest nawet gotowa zwrotka na stronie stx'a do takiego kompletu.

Na stronie jest WM.STX.12.2.400.8.F.S.MC, pomyłka czy specjalnie robione do zestawu ?

Na stronie jest WM.STX.12.2.400.8.F.S.MC, pomyłka czy specjalnie robione do zestawu ?

Bardzo dobre pytanie. Email wysłałem z zapytaniem o głosnik WM.STX.12.2.400.8.F.S.MC .
WM.STX.12.2.500.8.F.S.MC ma bardzo słaby SPL. Raczej do PA600 nie pasuje.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
widac niepoprawnie formułujesz zdania skoro nie chca odpisac :p
wielu forumowiczom odpisuja

Powrót