• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tani wysokotonowiec Alphard'a

Reakcji
0
Witam wszytskich
Nosze sie z zamiarem kupna glosnika wysokotonowego. Mam ograniczone fundusze, dlatego interesuje mnie oferta Alpharda. Maja tam kilka niedrogich, podobnych do siebie konstrukcji. Czy macie jakis doswiadczenia z tymi kopulkami i czy mozecie cos polecic, bo wszystkie kosztuja podobnie? Ktory z nich sie nada to 3-droznej konstrukcji i pracy od 3500Hz? Nie oczekuje rewelacji za ta cene, ale chcialbym wybrac cos sensownego. Dzieki

No wlasnie nie chcialem, zeby mi ktos tak napisal ;-) Ja wiem, ze to jest budzetowka i nie ma co liczyc na rewelacje. Ale jesli te tweetry sa tak beznadziejne, to co polecacie nie odbiegajac zbytnio od tych przedzialow cenowych? Sorry, ale jestm new - co to jest ta arv-ka? Jakies namiary, parametry, cena? dzieki

ja tez sie zastanawiałem kiedys nad alphardem ale dozbierałem i za 53zł kupiłem GDWK 9/120 Tonsila ....... na twoim miejscu jednak bym dozbieral do ARV
pozdro

Ja mam TW318, i powiem tylko tyle...marniutko...wiem ze kosztowały 18 zł za sztuke, ale w tej chwili jak widze arv'ki za 29 zł to nawet bym sie nie zawachal...

No to już zależy od ciebie, są wersje z obudową wypukłą i wklęsłą (ARV 104-03/.. i ARV 104-03/..) ,zależy również czy potzrbujesz wersji 8 czy 4 ohmowej. Są wersje ekranowane, z mniejszą efektywnością, ale jeżeli chcesz to np do centralnego to by pasowało. Wszystko zależy od czego to ma byc.

Sluchaj Daniel,-a bo prawde prawi, swego czasu to jeszcze w Czewie na Armi Krajowej były, ale teraz juz nie ma. Więc chyba nigdzie taniej nie kupisz.

kup juz nawet cos stxa chodz nie bedzie duzo lepiej a tak na powaznie kup nawet najgorszego tonsila ale tonsila

a sorki w takim razie,niewiedzialem ze bierzesz ekranowana(wyzej cos wpominaliscie ale myslalem ze to tylko 'gdyby')aha i wez sobie ta z wypukla obudowa,ja mam wklesla i zaluje ze niewzialem wypuklej,ladniejsza :)

Poszukaj na Allegro używanych GDWK9/80/x lub GDWK9/40/x.
To są głośniki w podobnej cenie do chińszczyzny a jakość wysokich tonów napewno nie gorsza od Tesli. Mają zalete - jak je spalisz za 9,-zł mażna kupić zestaw naprawczy.

Tasior napisał:
a sorki w takim razie,niewiedzialem ze bierzesz ekranowana(wyzej cos wpominaliscie ale myslalem ze to tylko 'gdyby')aha i wez sobie ta z wypukla obudowa,ja mam wklesla i zaluje ze niewzialem wypuklej,ladniejsza :)

Czyli te "nizsze" modele to jest to samo tylko bez ekranowania? Bo ja nie potrzebuje ekranu na glosniku, bo w zaden sposob nie wplywaja na monitor - stoja daleko od niego. W takim razie wezme tansze, bez ekranu.

Powrót