• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tani zestaw do pracy na TDA2050

Reakcji
1
Witam. Postanowiłem skonstruować tani i możliwie nie za duży zestaw audio do pracy. Zestaw nie musi mieć imponujących parametrów, będzie grał sobie cicho w tle. Jak na razie zdecydowałem się na zbudowanie układu wzmacniającego na TDA2050 wzorowanego na przykładzie z karty katalogowej tego układu z zasilaniem symetrycznym i od tego zaczynam zabawę. Co do pozostałych elementów zestawu nie mam jeszcze konkretnych pomysłów. Temat zakładam żeby stanowił taki dziennik budowy - może się komuś przydadzą informacje w nim zawarte. W związku z tym również wszelkie opinie w trakcie postępów mile widziane.

Jak na razie zaawansowanie prac jest w fazie początkowej. Nauczyłem się podstawowej obsługi Eagla. Narysowałem a w zasadzie przerysowałem schemat w celu zrobienia płytki. Załączam moją wersję płytki gotowej do wydruku i przeniesienia (naprasowania) na laminat, rysunek schematu oraz rysunek pokazujący rozmieszczenie elementów z ich nazwami.

Załączniki

Nie narysowałem otworów pod kość TDA bo by mi ścieżka przedniej środkowej nóżki była za blisko pozostałych nóżek. W zasadzie to mogłem dla pozostałych nóżek narysować, ale na razie wywiercę otwory dla kości w ścieżkach - dałem chyba wystarczająco grube ścieżki.

Nie wiem - TDA2050 znalazłem szukając kostek tanich i o mocy 20-30W. Kość kosztuje 3zł - uznałem że warto sprawdzić, więc kupiłem. Czy 1554q jest jakoś szczególnie lepsza?

ile plytek trawiles/robiles?
bo cos mi sie wydaje ze niewiele... nic powaznego, ale jednak pare bledow jest

jak skonczysz to napisz jakie wyciagnales wnioski ;)
albo moze dla porownanie wytraw jeszcze jakas inna plytke

Oczywiście, sam jestem ciekaw rezultatu. Tymczasem myślę już powoli nad możliwie małymi kolumienkami za możliwie niewielkie pieniądze do budowanego wzmacniacza - małe wymiary to zasadnicza cecha jaką mają posiadać - z tego też powodu może dałoby się wykorzystać jakieś głośniki szerokopasmowe, ewentualnie dorobić do nich mały subwoofer. Ma ktoś może doświadczenie z małymi szerokopasmowcami? Możecie coś polecić?
Po niedzieli zamawiam też transformator 2x18V, około 100-120W.

Chciałbym przynajmniej z kilka płytek w życiu zrobić sam tak dla nauki i własnej satysfakcji dlatego nie korzystam z gotowej. Przy okazji liznąłem Eagla. Apropos tej płytki z AVT to coś mi świta, że na elektrodzie ktoś pisał, że jest tam błąd w ich aplikacji.

I prawidłowo w dłubaniu przyjemność, myślałem że to robisz jednorazowo. Zasilacz symetryczny zapewne masz, jeśli nie to isnieje też możliwość aplikacji tej kostki na pojedyńczym zasilaniu.

Zasilacz symetryczny też zamierzam zrobić. Napięcie maksymalne tej kostki to 25V. Spotkałem się w sieci z zastosowaniem do tej kostki zasilania na transformatorze 2x18 i też o takim myślałem, ale chyba bezpieczniej byłoby dać 2x16 - tylko że to chyba trochę nietypowy. Ale wysłałem maila do sklepu TOROIDY czy można taki dostać, bo na stronie piszą, że w zasadzie mogą zrobić wszystko.

Powrót