• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie home audio oparte głównie na STX'ach

Reakcji
0
Wpadłem na pomysł zrobienia samemu audio :D
Zaczynałem od 0... poczytałem troche artykułow.. DIY... audio mania...
Troche pomęczyłem ludzi... (wielkie dzięki za wszystkie porady Sound Wave'a :) )

Wybór padł...

pierwsze bas... STX 27-150-8 SS w skrzyni br 40L, br strojony na 35Hz... (21cm)
skrzynia jest w 50% ukończona... znaczy się wszystko już pocięte na wymiar ( 35x30x45) i złożone raz w celu sprawdzenia... zanzaczone także dziura na głośnik oraz br... Jeszcze potrzeba mi czegoś do wygłuszenia...

Płyty to wiórowe 18mm... :/ wiem, że troche cienkie... ale niestety, szukałem... grubszych w rozsądnej cenie nie było...

Większość części chce zamówić na STX'ie... Terminal2... BR...

To tyle o subie... ;]

Myśle także o dwóch monitorkach...

Oparte na midwooferze STX'a 17-80-4SS i gwizdku tesla ARV 104-03/8...
Chciałem brać także te dwie zwrotnice 2D 12, tylko jak radził Sound Wave z częstoliwością 3500Hz...
Tutaj chyba także BR... ale narazie to w planach... ;)

Teraz jeszcze coś z wzmacholi co mógłbym sam zrobić... Sound Wave podawał mi kilka typów... miałem na archiwum w gg... niestety dysk mi padł :((( a ja nie pamiętam jakie to miały być...

Prosiłbym o wszelakie porady i sugestie co jeszcze moge zrobić, zmienić, poprawić...

Jeszcze kilka pytań... nie wiem jakiej średnicy wyciąć otwór na STX'a 27...
Są co prawda wymiary... http://www.stx.pl/wymiary/GDN-27-150.jpg ale... średnica all głośnika to 279... otwory są na 266... jeżeli zrobie dziure średnicy 250 to będzie ok ?

Oraz jeszcze jak to jest ze zwrotnicami... czy te oba głośniki podłączam do zwrotnicy i potem do wzmachola... czy jest jeszcze potrzebny terminal... czy jak to z tym jest...
Nie wszystko zdążyłem przeczytać... ciągle jestem w "kursie intensywnego szkolenia o audio" :D
Więc prosze o porady... i ewentualne linki...

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Dzięki... własnie 5 min temu skończyłem zmagania z wyżynarką :D
233 zrobione ;] Sprawdzić nie mam jak bo jeszcze nie zamówiłem głośników... jak pisałem chce wszystko zamówić razem w jednej paczce... nie wiem czy nie brakuje mi jeszcze czegoś...

Lista:

->27-150-8 SS
->2x 17-80-4 SS
->2x ARV 104-3/8
->Bass Reflex 8 średnica
->3x Terminal 2
->2x Zwrotnica 2D 12 3500Hz

Coś jeszcze... ? Czy czegoś nie zapomniałem... bo na dniach będe składał zamówienie... all na stx'ie, tylko arv na empire...

Pytanie: Czego użyć do wygłuszenia... bo nie moge znalezć gombek... wełna mi sie takze jakoś nie widzi... może jakaś fliselina sprasowana... ? albo co ? macie jakieś własne typy i jaka grubośc ewentualnie ?

Właśnie też o tym myślałem...
Wpadłem na coś takiego... http://www.mdcs.elektroda.net/arn312/arn312.html wzmachol razem z filtrem... Może coś takiego byc ?

Bo wiem, że do suba TDA7294/3 było by spoko... więc coś na tym w miare taniego postanowie zrobić...

Tylko jeszcze jakiego wzmachola trzasnąć do monitorów... ??
I musze pomyśleć ile Litrów buda do tego STX'a 17... ;)

Z tego co wiem warto by było zrobić przegrode oddzielającą gwizdek od suba... Dobry to pomysł ?

wieksza pewność ze niema przepływu powietrza gdzieś przy wysokotonówce ;) reszta to chwyt marketingowo hi-endowy ;)

Po konsultacji z Łukaszem (wielkie thx :) )
Odpadają midwoffery stx'a... w ich miejsce wpadają arn-165-05-8... ;)
Skrzynia 20L zamknięta...
Zwrotki janbo P-2-18 w wersji B -> 4200Hz... podobno te stx'y to najgorszy syf... czemu nikt nie powiedział :>

co do tego że 17/80/4SS to syf się nie zgodze. ten głośnik ma poprostu inną specyfike niz tesla. co do charakterystyk i jakości to bym coś powiedział ale się powstrzymam.....

Sorry, źle napisałem... :/
Syf miałem na mysli zwrotki za 16zł z STX'a... a nie stx 17-80... miałem je brać... Łukasz jednak przekonał mnie, że są "powolne" i nie pasują do gwizdków tesla...
Ale prawde mówiąc taki zestaw był... "Monitorki Grzesia" http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=395 i tam były stx'y i tesle arv i było to chwalone... ;)

Teraz zastanawiam się nad tanią zwrotką janbo.. jakieś propozycje... ? Z tego co wiem coś ~3500-4000Hz... ale tak do 40zł... bo i tak byłem nastawiony na te z stx'a za 16zł... :)

No to sam nie wiem... Ty mówisz, że na równi... Łukasz, mówi, że maxi syf jaki widział... a mi zależy na kasie ;]
Sound Wave... -> Masz/miałeś tą zwrotke ? Jak się sprawowała.. :>

nie tej nie mialem ale zamawiałem zwrotki w STX'sie na zamówienie. zrobili zgodnie z opisem za 1/4 ceny janbo co do jakości - cewki rdzeniowe przy tej klasie głośników mogą być kondami bym się nie przejmował. zwrotnica uniwersalna i tak jest do kitu więc poco wydawać kase na coś co i tak z założenia niema prawdo dobrze działać?? fakt do dobrych głośników i zwrotnicy projektrowanej pod nie opłaca się dawać dobre części ale tak ja bym olał

ocena kolumn zalezy od wygglady i od ego kto je zrobił :P
jak maja ładnu wyglad zewnetrzny to befda dobre :P
PS prawda lezy posrodku, opinie sa własnymi odczuciami testujacych nie zawsze realnie

POdAJ jeszcze raqz jakie głosniki wkoncu bierzesz?

Wiec sub na STX 27-150-8 SS i ma go napędzać coś na 2xTDA 7294 w mostku...

Monitory będą na 2x ARV 104-3/8 oraz 2x ARN 165-5/8
Jakaś zwrotka... Janbo/STX ?
Będzie to w obudowie zamkniętej 20L

I co do zwrotki.. zadaje sobie sprawe, zę te głośniki to raczej low-end, ale będzie to mój low-end i mam nadzieje, że to będzie łądnie grało... nie stać mnie na sprzęt za 2000zł ;) więc robie sam najmniejszym kosztem... a jesli ta zwrotka miała by pogorszyć jakość... to lepiej już nazbierać na coś lepszego...

Jak dobrze pamiętam sparco w swoich monitorach użył jakiejś zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka do podobnych głośników... może warto spróbować ją zrobić... ?

A o wygląd to się postaram... pewnie będzie to okleina... fornir za drogi... ale postaram się zrobić najlepiej jak będe mógł... ;)

co do tej zwrotki zaprojektowanej przez irka musisz sprawdzic ceny cewek itp i zobaczyc co bedzee drozesz , zrobioja przez Cirbie czy kupiona :P

Nie moge znalezć tego schematu irka do zwrotnicy... sparco się nie odzywa... wie ktoś gdzie to jest... ?

I jeszcze pytanko co do kabli w subie... te od głośnika do terminalu... mogą być takie jak w instalacjach domowych w kontakcie są... :> One są miedziane i dosyć grube ;) ??

ja zrobilem sobie monitorki takie jak ty planujesz tj. na 17-80-8 SS i ARV i szczerze mowiac to 3500Hz to chyba troszka za duzo... postanowilem zastosowac inna zwrotke JANBO A-188 z podzialem przy 2750:) i graja SWIETNIE.

Spoko... ja jednak wezme tesle do monitorów... tylko...
wiem, że będzie to arv 104-03/8 i... ?
No własnie... co lepsze... anr 150 czy 165 ??
Cena to chyba 2zł... i minimalne róznice w charakterystykach... ??

Powrót